skip to Main Content

U Podgorici je danas održan sastanak direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamera Bandića i direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Sulje Mustafića. Tema sastanka je bila saradnja dvije institucije i razmjena iskustava u projektima gdje međusobno participiraju obje institucije.

Nakon sastanka, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić, rekao je da „ove dvije institucije blisko sarađuju na zajedničkim aktivnosti u regionalnim tijelima, kao što je Centar javnih službi za zapošljavanje zemalja Jugoistočne Evrope, na implementaciji projekata Vijeća za regionalnu saradnju, a aktivne smo članice i Svjetske asocijacije javnih službi za zapošljavanje. U svim našim aktivnostima se ogleda želja i nastojanje za unapređenje stanja na tržištima rada, kako naših država, tako i regiona, te ovaj sastanak treba posmatrati u tom kontekstu, jer upravo kroz aktivno učešće u regionalnim i globalnim inicijativama možemo pozitivno utjecati na kretanja na domaćem tržištu rada.“

Podsjetio je da su sa Crnom Gorom pokrenute procedure zaključivanja sporazuma o zapošljavanju i socijalnom osiguranju, da su u pregovorima za zaključivanje oba sporazuma sudjelovali eksperti obje institucije, te da je naša želja i namjera da proceduru zapošljavanja stavimo u formalno-pravne okvire u skladu sa međunarodnim pravom i standardima.

Razgovarano je i o sezonskom zapošljavanju u Crnoj Gori. Činjenica je da Crna Gora i dalje ima potrebu za sezonskim radnicima u oblasti turizma i ugostiteljstva, a radnici iz Bosne i Hercegovine već tradicionalno tu vrstu poslova pronalaze u Crnoj Gori. „Podaci kojima raspolažem govore da se po broju zaposlenih na ovim poslovima radnici iz Bosne i Hercegovine nalaze na drugom mjestu. Važno je reći da ne postoje ozbiljniji problemi u toj oblasti, ali mislim da bi razmjena podataka o zaposlenim radnicima bila od obostrane koristi za obje institucije u cilju planiranja i dodatnog unapređenja načina rada“, rekao je Bandić.

„Na osnovu cjelokupnog današnjeg razgovora, mogu reći da sam siguran da ćemo i u budućnosti nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima, da ćemo proširiti postojeću saradnju, te unaprijediti razmjenu znanja i iskustava, kako u oblasti evropskih integracija, tako i u implementaciji zajedničkih projekata“, istakao je direktor Bandić.

Back To Top