skip to Main Content

 

U aprilu ove godine osnovan je prvi Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) u Brčkom, koji je ujedno i prvi Institut za unapređenje poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

Iz IRUP-a je saopćeno kako je taj institut prepoznao probleme sa kojima je suočen poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH te da je primarni nedostatak nedovoljna iskorištenost obradivog zemljišta na tlu Bosne i Hercegovine, koja dovodi do zavisnosti sektora proizvodnje od uvoza sirovina.

Bosna i Hercegovina, kako se navodi, raspolaže sa 1.000.000 hektara oraničnih površina od čega su čak polovina ugar i neobrađene oranice, dok je 500-000 hektara obrađenih površina zasijano žitaricama i industrijskim biljem.

Postojeća monokultura u proizvodnji žitarica dovodi do pojave bolesti i štetočina, što dalje dovodi do smanjena prinosa i narušavanja kvaliteta zemljišta.

– Cilj Instituta jeste podizanje svijesti poljoprivrednika i kompanija o značaju poboljšanja kvaliteta zemljišta koji direktno utiče na unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje. Tek kada shvatimo da povećanje obradive površine adekvatnog plodoreda stvara potencijal za poljoprivrednu proizvodnju i iskorištenje postojećih resursa u BiH, mi ćemo uspjeti i da obezbijedimo sirovinsku osnovu u sopstvenoj zemlji za domaće kompanije i proizvodnju hrane od domaće sirovine – rekla je direktorica Instituta Azelea Suljkanović.

“Jedini BiH Institut za unapređenje poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje u svoje ciljeve uvrštava informisanje javnosti o stanju zemljišta i agrara u zemlji, kao i pružanje saradnje kompanijama u pogledu zajedničkog stvaranja sirovinske baze u BiH i stvaranja konkurentske prednosti kroz kvalitet proizvoda”, navodi se u saopćenju.

Back To Top