skip to Main Content

Federalna Inspekcija Inspektori

 

Porezna uprava Federacije BiH je 22. aprila na prostoru Federacije BiH izvršila  203 inspekcijska nadzora, saopćeno je juče  iz te uprave.

Inspekcijskim nadzorom su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost u proizvodnim pogonima, ugostiteljsku djelatnost, pekarsku, trgovinsku djelatnost i druge uslužne djelatnosti.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 52 neprijavljena radnika i 19 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa  zapečaćeno je 48 objekata i izdato   146 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od  334.950 KM.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju ‘sive’ ekonomije, radnim danima i u dane vikenda, i poziva porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Porezna uprava, također, obavještava porezne obveznike da 28. aprila stupa na snagu Zakon o izmjenama Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa prema kojem su porezni obveznici  dužni prijavu svakog novog zaposlenika podnijeti nadležnoj poreznoj ispostavi najkasnije dan prije početka rada zaposlenika.

Back To Top