skip to Main Content

Wiener Rathaus Vom Burgtheater

Predsjednik Austrijskog saveza gradova, bečki gradonačelnik Michael Häupl, generalni sekretar Saveza Thomas Weninger, te Günter Ogris, direktor instituta „Institute for Social Research“ (SORA) objavili su u Beču rezultate reprezentativnog istraživanja „Gradski barometar 2016“. Rezultati su objavljeni pred održavanje „66. Austrijskog dana gradova“ od 8. do 10. juna 2016. godine u Inzbruku na kojem učestvuje 250 gradova i opština članica.

Istraživanje je pokazalo visok stepen zadovoljstva građana komunalnim uslugama, pa je tako 98 odsto građana izjavilo da su jako zadovoljni vodosnabdijevanjem, a 93 odsto dalo je najviše ocjene za zbrinjavanje otpada i tretman otpadnih voda. Radom lokalnih zdravstvenih ustanova veoma je zadovoljno 91 odsto građana, a 88 odsto odličnim ocjenjuje infrastrukturu u oblasti saobraćaja, odnosno ponude za pješake, bicikliste i javni prevoz. Tri četvrtine građana zadovoljno je ponudom za predškolsku djecu i seniore, socijalnim uslugama i savjetovalištima.

U Beču je jučer saopšteno da se velika većina građana izjasnila da komunalne usluge ne prelaze u ruke privatnika. Posebno osjetljiva je tema snabdijevanja pitkom vodom, gdje je 97 odsto osoba izjavilo da im je važno, a 85 odsto smatra „jako važnim“ da ova usluga ostane u javnom vlasništvu.

„Gradski barometar“ je pokazao i nezadovoljstvo više od polovine (54%) građana ponudom dobro plaćenih radnih mjesta, a 17 odsto izjavilo je veliko nezadovoljstvo. Zaposlenje i mogućnost napredovanja dobili su najniže ocjene, a zadovoljstvo građana palo je za deset odsto za dvije godine.

Posebna tema istraživanja bilo je „prihvatanje izbjeglica“. Sedam od deset ispitanika osjeća obavezu da pomogne izbjeglicama. Trećina je uputila donacije za izbjeglice, a 14 odsto navodi da je aktivno i dobrovoljno pomagalo izbjeglicama. U lokalnim zajednicama koje su prihvatile izbjeglice šest od deset osoba izjavilo je da suživot dobro funkcioniše, troje nije bilo tog mišljenja.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo)

 

 

Back To Top