skip to Main Content

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, sutra, će potpisati ugovore s pravnim i fizičkim osobama za projekte održivog povratka. Potpisivanju će prisustvovati  i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Riječ je o Projektu podrške start-up programima, odnosno početnog biznisa, potom Programu zapošljavanja povratnika u maloj privredi, Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad povratnika s visokom stručnom spremom na područje Republike Srpske i Programu podrške investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je za ove namjene u ovoj godini izdvojilo oko tri miliona KM.

Projekt podrške start-up programima je novina u dosadašnjim aktivnostima Ministarstva. Predviđeno je da grant sredstvima bude podržano 20 projekata na području 14 općina, za što je izdvojeno 182.575 KM.

Za nastavak programa zapošljavanja povratnika u maloj privredi ove godine izdvojeno je 1.343.000 KM, a bit će podržano 25 projekata u 14 općina. Ovim programom su u prošloj i ovoj godini osigurana radna mjesta za najmanje 176 povratnika.

Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa VSS se provodi već četvrti put. U ovoj godini je osigurano obavljanje pripravničkog staža za 76 kandidata kod 28 poslodavaca, za šta je ovo ministarstvo izdvojilo više od 370.000 KM.

U okviru Programa podrške investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika planirano je potpisivanje ugovora s 12 privrednih subjekata  s više od 10 uposlenih. Podržani su projekti proširenja kapaciteta objekata, nabavke mašina i opreme  u iznosu od 1.200.000 KM, a bit će zaposleno 86 novih radnika na period od minimalno 36 mjeseci.

 

 

Back To Top