skip to Main Content

Denar11

 

Niske kamatne stope i izloženost značajnoj količini lošeg duga znatno su oslabili evropske banke, a uzrokuju ponovno procjenjivanje njihovog poslovnog modela, kazali su bankovni supervizori eurozone u srijedu.

– Takva izazovna vremena takođe su dobra mogućnost za banke da preispitaju svoje poslovne modele, da preispitaju održivost svojih modela –  rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Nadzornog vijeća Evropske centralne banke Daniele Nouy dodajući da vjeruje da  one imaju prostora za manevar.

Nouy je kazala da prilagodbu poslovnih modela vide kao najveći izazov za evropski bankarski sektor. Istaknula je da je omjer cijene i prihoda još relativno visok.

– Može ići prema dolje, banke bi mogle biti efikasnije. Mnoge već rade na tome – rekla je Nouy.

Navela je da digitalizacija pruža novu priliku za banke.

– Mnogi kupci žele primati bankarske usluge putem digitalizacije. To pomaže također da budu efikasniji i da imaju niži omjer cijene u odnosu na prihod – rekla je.

Nasuprot okruženju niskih kamatnih stopa, slabljenja globalne ekonomije, bolesnih ekonomija u razvoju i poniranja cijene nafte, kako je dodala, mnogi ulagači brinu o sposobnosti banaka da prilagode svoje poslovne modele i održe svoju profitabilnost.

Oštriji bankarski propisi u posljednjih godina su prisilili banke da ojačaju svoje odbojnike likvidnosti.

 

 

Izvor: FENA

Back To Top