skip to Main Content

Dom Sindikata RSa DR

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) održao je  u Sarajevu posebnu sjednicu na kojoj je usvojen Proglas, povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada.

U Proglasu je iskazana problematika o opštem kolektivnom ugovoru, potpisivanju granskih ugovora i donošenja zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

– Uskladite prijedloge i pojačajte inspekcijske kontrole, pa na taj način ispunite rupe u budžetima. Proširite konačno Opći kolektivni ugovor kao što ste se obavezali i pokažite radnicima i građanima da držite do svoje riječi. Nećemo dozvoliti da ukinete institut kolektivnog ugovora i time uvedete potpunu anarhiju u radnopravne odnose – poručio je predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović na pres-konferenciji nakon sjednice.

Također, sindikalci u Proglasu traže da „zakon o štrajku zaštiti pravo radnika i sindikata da se koriste oruđem kojem im je propisano međunarodnim konvencijama“, te navode da nikada neće stupiti u štrajk s ciljem uništavanja imovine ili nanošenja gubitaka poslodavcima“.

Sjednici SSSBiH prisustvovao je i zamjenik generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata Peter Scherrer. Naglasio je da je na evropskom nivou prije dva mjeseca pokrenuta kampanja za povećanje plaće.

– Naš cilj je da u svakom djelu Evrope radnici dobiju primanja koja su im dovoljna i dostojanstvena za život. Banke su kroz vrijeme ekonomske krize prošle period oporavka, a sada je vrijeme da se radnici oporave, te pozivamo na fer politike u pogledu isplaćivanja plaća. Trebate pokazati svoju solidarnost i uključite se u kampanju a mi ćemo vam biti podrška u vašoj borbi za dostojanstvene plaće – kazao je Scherrer na pres-konferenciji.

 

(FENA)

Back To Top