skip to Main Content

Jučerašnja posjeta Nj.E. Hani A. Mominah, ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH  Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) imala je za cilj upoznavanje sa aktivnostima FIPA-e, te najavu posjete visoke državne delegacije Kraljevine Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini koja je planirana za 26. januar ove godine.

IMG_0004Gordan Milinić, direktor FIPA-e obavijestio je ambasadora Mominaha o aktivnostima koje Agencije provodi kao koordinator aktivnosti na polju privlačenja stranih investicija u BiH, suradnje sa stranim investitorima, promocije zemlje, te pripremi i prikupljanju projekata u suradnji sa nadležnim institucijama u BiH. Napomenuo je da nadležene institucije u BiH konstantno rade na prilagođavanju legislative standardima EU, te je informirao ambasadora o statusu stranih investitora u BiH, instrumentima garancije koje se odnose na strane ulagače, poticajima za strane investicije, kao i o namjenskoj industriji.

Ambasador Mominah je podcrtao neke od prepreka za ulaganja koji ističu investitori iz Saudijske Arabije među kojima su: Zakon o radu i Zakon o stranim ulaganjima u BiH, dugotrajna procedura za registraciju preduzeća i nepostojanje One-stop shopova.

U okviru posjete državne delegacije Kraljevine Saudijske Arabije, Agencija FIPA će 27. januara održati nekoliko prezentacija o bh. pravnom okviru za strane investitore, generalnim pokazateljima stranih ulaganja u BiH, kao i privrednim sektorima transporta, vojne industrije, turizma i energetike. Ovom prilikom bit će prezentirani projekti od strateškog značaja za razvoj BiH.

Back To Top