skip to Main Content

 

Došao sam po nalogu njemačke kancelarke Angele Merkel da i na ovaj način potvrdim kontinuiran i ozbiljan interes Njemačke za integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, da razgovaram kako deblokirati taj proces i potpisati potrebne dokumente, jer finansijska sredstva za podršku vam stoje na raspolaganju – riječi su ministra za poljoprivredu i prehranu SR Njemačke Christiana Schmidta upućene federalnom premijeru Fadilu Novaliću, tokom današnjeg susreta u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu.

foto_1

 

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, ambasador SR Njemačke u  BiH Christian Hellbach i šef delegacije Europske unije u BiH i EU specijalni predstavnik Lars-Gunnar Wigemark.

Ističući da je današnja posjeta ministra prijateljske Njemačke posebna zbog dubokih veza dvije zemlje i da se dešava u jeku provedbe reformi potaknutih britansko-njemačkom inicijativom, federalni premijer je naglasio da Federacija BiH želi usvojiti europske procedure i da na tom planu čini velike napore. Govoreći o Mehanizmu koordinacije, SSP-u, ali i aranžmanu s MMF-om on je rekao:

– Spremni smo u ovom trenutku potpisati sve potrebne dokumente ukoliko će to značiti da smo se u punom kapacitetu vratili na europski put i da su ispoštovane sve obaveze koje je BiH u ovim dokumentima prihvatila kao država.

Federalni ministar Dedić je istakao da su Vlada i Parlament Federacije BiH usvojili sve tražene strateške dokumente u oblasti poljoprivrede i da provode strukturne reforme s ciljem poboljšanja poljoprivredene proizvodnje. Dugoročno, međutim, ti dokumenti trebaju biti donešeni na nivou BiH i uspostavljena IPARD agencija za plaćanje i upravljačko tijelo što je obaveza od 2009. godine.

foto_2

Povodom špekulacija da bi potpisivanje Protokol o SSP-u dovelo do dodatnih šteta za poljoprivredu u BiH, Dedić je predložio da jedna neovisna institucija napravi analizu stvarnih šteta koje mogu proizići iz potpisivanja ovog protokola.

– Bilo bi dobro da u faznom periodu prilagođavanja u roku od tri godine, koje je EU dala BiH, uz vašu finansijsku i drugu pomoć formiramo Fond za poljoprivredu iz kojeg bi bilo moguće investirati i kreditirati naše poljoprivrednike – rekao je Dedić.

Pozdravljajući spremnost federalnih vlasti da uz, danas iznesene prijedloge, potpišu potrebne dokumente njemački ministar Schmidt je podržao neovisnu analizu posljedica potpisivanja Protokola SSP-a, naglasivši da cilj ovog protokola nije ispravno argumentiran ni objašnjen u javnosti.

– Naša intencija je da jačamo privredu, pa tako i poljoprivredu ove zemlje i želimo da razvijamo stvari u tom pravcu – rekao je Schmidt i pozvao Dedića u Berlin kako bi se dogovorili o konkretnim koracima za pomoć poljoprivredi Federacije BiH.

Back To Top