skip to Main Content

Sastanak Savske Komisije 5

 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko učestvovao je juče na Šestom sastanku strana Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save u Beogradu.

Na ovom sastanku razmotren je napredak u provođenju Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save, kao i važna tekuća pitanja u vezi s upravljanjem poplavama, obnovom plovidbe na plovnom putu rijeke Save, te smjernicama za dalju saradnju država u slivu.

Sastanak Savske komisije

„Bosna i Hercegovina jedna je od ravnopravnih članica Okvirnog sporazuma i koordinator aktivnosti svih projekata koji se realiziraju u okviru djelovanja Savske komisije, a već iduće godine preuzima predsjedavanje ovom Komisijom. Treba naglasiti da  vrjednovanje vrijednosti rijeke Save i njenih priobalnih područja, u privrednom smislu, nije moguće bez uređenja čitavog savskog plovnog puta.

Isto tako značajno je spomenuti i evidentan napredak kada je u pitanju održavanje sistema obilježavanja plovnog puta rijeke Save na bh. dionicama u odnosu na prethodni period. Kontrola, čišćenje i redovni obilasci obalnih i plovnih oznaka na plovnom putu doprinose održavanju sistema obilježavanja, te svakako podizanja stepena sigurnosti plovidbe.

Na žalost, još uvijek je aktuelno pitanje deminiranja preostalih područja oko oznaka plovnog puta na rijeci Savi, a isto je prioritet u smislu uklanjanja sumnjivih lokacija i opasnosti iz svakodnevnog života i donošenja, u trenutnim okolnostima odgovarajućih rješenja, sve u cilju da ova tematika što prije ostane iza nas, istakao je u svom govoru ministar Jusko.

Države potpisnice sporazuma o slivu rijeke Save, BiH, Hrvatska, Slovenija i Srbija  u potpunosti su podržale i prihvatile prijedlog Deklaracije sa  ovog sastanka, a koja daje jasne smjernice u postizanju ciljeva, kako u području plovidbe, tako i u području održivog upravljanja vodenim resursima u slivu.

Back To Top