skip to Main Content

Dsc 0374

 

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić održala je juče sastanak s predstavnicima USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije – EIA.

Glavna tema sastanka je bilo pitanje usvajanja Prijedloga Zakona o energetskoj efikasnosti Federacije BiH, koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, i u istovjetnom tekstu bi trebao biti usvojen i u Domu naroda ovog paralamenta.

Na sastanku je bilo riječi o pozitivnim efektima i benefitima za sve strukture u našem društvu, jer bi usvajanjem Zakona bile stvorene pretpostavke za praktičnu implementaciju svih ostalih aktivnosti iz domena politike energetske efikasnosti.

Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID-ovog projekta, je ovom prilikom rekao da je veoma bitno usvajanje zakonskog rješenja koje će urediti oblast energetske efikasnosti, a najprije zbog razvoja finansijskog modela, tzv. Obligacione šeme za energetsku efikasnost koja je obaveza Bosne i Hercegovine prema Ugovoru o energetskoj zajednici.

Predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić je istakla da je Kanton Sarajevo opredijeljen da podrži sve aktivnosti koje doprinose boljitku naših građanki i građana, a pitanje energetske efikasnosti u tome ima značajnu ulogu.

“Zadaća svih predstavnika institucija vlasti je da obezbijede kvalitetan ambijent i preduslove za privatni sektor i naše stanovništvo da se energija u svim svojim oblicima racionalno koristi i da se ostvaruje povrat uloženih sredstava u njenu potrošnju. Namjera nam je da u što većoj mjeri ispunimo ciljeve održivog razvoja, a pri čemu mislim na smanjenje negativnih uticaja na okoliš, zadovoljavanje energetskih potreba krajnjih potrošaća, povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom”, naglasila je, između ostalog, predsjedateljica Babić.

Back To Top