skip to Main Content

Plavi Dizel 631×421

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je juče da je Ministarstvo ponovno uputilo Vijeću ministara BiH prijedlog za izmjenu i dopunu Zakona o akcizama u kojem traže uvođenje „plavog dizela“, za šta su pribavili odgovarajuća mišljenja i entiteta i nadležnih institucija.

– Mislimo da ova izmjena i dopuna zakona može da bude korisna, posebno imajući u vidu mali nivo podsticaja u BiH. Moram da istaknem i i da je Međunarodni monetarni fond izrazio svoju rezervu vezano oko uvođenje „plavog dizela“ – naveo je ministar Šarović.

Dodao je da je lično u razgovoru s predstavnicima MMF-a izrazio očekivanja da će ova mjera ugledati svjetlo dana, pogotovo imajući u vidu proces adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i „da je zaista kao minimalna mjera podrške poljoprivrednom sektoru u BiH potrebno uvođenje ‘plavog dizela’“.

– Kao resorni ministar ću nastojati da ustrajem u ovom pokušaju. Uvjeren sam da će me podržati kolege u Vijeću ministara i da će se ubrzo naći u parlamentarnoj proceduri – naveo je Šarović.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top