skip to Main Content

U sarajevskom naselju “Miljacka” na jednoj od novoizgrađenih zgrada postavljeni su solarni paneli pomoću kojih svi stanovi na zadnjoj etaži imaju besplatnu toplu sanitarnu vodu.

Ovo je prva stambena zgrada u Sarajevu koja na ovakav način koristi solarnu energiju kao alternativni izvor.

Uvođenjem sistema solarnog zagrijavanja sanitarne vode u zgradi svim stanarima na 13. spratu omogućeno je da imaju vlastiti solarni kolektor koji zagrijava vodu. U kupatilima ovih stanova nalazi se spremnik tople vode, tako da ovi stanari imaju besplatnu toplu vodu 24 sasta dnevno.

“Ovo je pionirski poduhvat. Energetska efikasnost i energetska neovisnost su imperativi 21. stoljeća. Napravili smo prvi korak s namjerom da damo primjer i ostalima u naporu da koristimo obnovljive izvore energije gdje god je to moguće, a kako bismo sačuvali okolinu i udisali nezagađen zrak. Dug je put do ekološki čistog zraka u Sarajevu, i što prije počnemo svi raditi na tome, prije ćemo i stići do tog cilja” riječi su direktora MS&WOOD Hruste Tupekovića.

Naselje “Miljacka” koje se gradi u Sarajevu iza RTV Doma u ulici Džemala Bijedića dobilo je još prošle godine certifikat energetske efikasnosti neovisne agencije za certificiranje stambenih objekata ENOVA, a koji je po zakonu obavezan za sve nove i stare javne objekte od 2013. godine.

Zgrade u naselju “Miljacka” su projektovane po svjetskim standardima uštede energije u stanogradnji kroz funkcionalnost, orijentaciju-poziciju zgrada na parceli, te korištenjem kvalitetnih ugrađenih materijala i opreme.

Fasadni sistemi u naselju “Miljacka” su sa termoizolacijom debljine 15 cm, koji štede energiju, a time smanjuju troškove zimi za grijanje, a ljeti za hlađenje. Stambene jedinice su izolirane jedne prema drugima, te prema vanjskim hodnicima i stubištu. Kako se najveći gubici energije ipak ostvaruju preko prozorskih površina, ugrađene su prozorske pozicije od kvalitetnih PVC profila sa 3 stakla i 3 dihtunga, i to među prvima u BiH. Za potpunu kontrolu troškova stanovanja, ugrađeni su i individualni kalorimetri i vodomjeri.

(Poslovne novine)

Back To Top