skip to Main Content

Rumunjska

Veleposlanstvo BiH u Bukureštu u Rumunjskoj s ciljem povećanja vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Rumunjske organiziralo je juče u Mostaru prezentaciju za predstavnike gradova i općina i privrednika sa šireg područja Hercegovine.

Rumunjska privreda, kao jedno od najbrže rastućih u Europi, i rumunjsku tržište s više od 22 miliona potrošača predstavlja veliki potencijal za bh. izvozne firme, kazao je na na prezentaciji dr. Mile Vasić, veleposlanik BiH u Bukureštu.

Dodao je kako vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja iznimno mala u odnosu na potencijale koje ima i Rumunjska kao i BiH te da je prošle iz Rumunjske  uvezeno robe u vrijednosti oko 200 miliona maraka, a izvezeno robe u vrijednosti oko 170 miliona što je jako malo u odnosu na potencijal.

Radmila Komadina i Mile Vasić

Radmila Komadina i Mile Vasić

Vasić je kazao kako ima prostora za saradnju u svim djelatnostima i da je rumunjsko tržište potpuno otvoreno, a pravila poslovanja su jednostavna: budite konkurentni, imajte bolji i jeftiniji proizvod, i prolazite sigurno.

Mi u BiH imamo potpuno pogrešnu percepciju o Rumunjskoj, koja je u proteklih 20 godina od nerazvijene istočnoeuropske države preobrazila u modernu zemlju Europske unije s jednim od najbrže rastućih ekonomija u EU, naglasio je on te dodao da je prednost to kako Rumunji pozitivno percipiraju BiH, sličnost mentaliteta, slične potrebe.

-Treba nam biti jasno da Europska unija nije samo na zapadu, Europska unija je i na istoku, gdje žive neki narodi kojima smo puno bliži i kod kojih možemo lakše proći – poručio je Vasić.

Namjera Veleposlanstva BiH u Rumunjskoj je formiranje baze podataka izvozno orijentiranih bh. tvrtki koje su zainteresirane za suradnju s rumunjskim tržištem i rumunjskim privrednicima, a ta baza će se koristiti za potrebe sajma bh. privrede, koji bi se trebao održati 2017. godine u Bukureštu.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina izrazila je nadu da će ova prezentacija rezultirati konkretnom suradnjom i novim poslovima.

– Zahvaljujem još jednom veleposlaniku Vasiću na njegovoj aktivnosti, jer do sada nismo imali nikakvih odnosa s Rumunjskom, ni gospodarskih, ni kulturnih. U situaciji u kojoj se nalazimo svaki vid suradnje je dobrodošao i ako se ta suradnja konkretizira bit ćemo jako zadovoljni – istaknula je Komadina.

Na prezentaciji su bili predstavnici Čapljine, Prozora-Rame, Jablanice, Konjica, Čitluka, Neuma, Stoca, Ravnog, Posušja, Gruda, Širokog Brijega, Ljubuškog, Drvara, Kupresa, Grahova, Livna Glamoča i Tomislavgrada, kao i predstavnici resornih odjela komora i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a ovakvih prezentacija u BiH održat će se ukupno 14.

 

 

 

Ured za odnose s javnošću

Back To Top