skip to Main Content

 

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH, predvođena Nedimom Ilahijem, trebala bi naredne sedmice doći u višednevnu posjetu BiH kako bi se s bh. vlastima obavili razgovori o eventualnom standby aranžmanu, potvrdila je jučer u Sarajevu ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Ona je jučer ponovila da u ovom momentu nema informacija o sudbini novog kreditnog aranžmana s tom međunarodnom finansijskom institucijama, a što je prije nekoliko dana navela u intervjuu za Dnevni avaz.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi (Francisco) najavio je u izjavi za Dnevni avaz seriju sastanaka Misije s bh. vlastima. Tačan datum njihovog dolaska, međutim, nije precizirao.

– Što se tiče trenutnog statusa pregovora s BiH, u proteklih nekoliko mjeseci ostvaren je značajan napredak. Sada smo u fazi kada dogovaramo set politika koji je potrebno provesti prije nego što Izvršni odbor MMF-a, čiju sjednicu još treba zakazati, odobri program – rekao je Parodi.

Na upit Dnevnog avaza da li smetnju novom kreditnom aranžmanu za BiH, teškom 1,2 milijarde KM, predstavljaju problemi u bankarskom sektoru RS, koji se još ne rješavaju, Parodi je odgovorio da “jedan od mnogih ciljeva potencijalnog programa s MMF-om o kojem se trenutno pregovara jeste očuvanje stabilnosti finan-sijskog sektora i oživljavanje kreditiranja bankarskog sektora”.

– U toku su aktivni razgovori s predstavnicima vlasti RS u pogledu poduzimanja snažnih i pravovremenih mjera za rješavanje problema slabijih banaka. Ove mjere nisu važne samo u pogledu smanjenja fiskalnih rizika i tereta po porezne obveznike nego i zbog toga da se osigura da finansijski sistem i dalje ostane snažan i efikasan. Razgovaramo o raznim mjerama kojima bi se osnažila otpornost finansijskog sektora i potaknuo kreditni rast – istakao je Parodi.

 

 

Izvor: FENA

Back To Top