skip to Main Content

Zeljeznice Rs

 

Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a obaviješteno je o odluci sindikata radnika “Željeznica RS-a” o stupanju u štrajk upozorenja, kako su naveli, radi zaštite ekonomskih i socijalnih prava radnika ovog preduzeća.

Iz ovog ministarstva ne spore pravo radnika da traže svoja prava u skladu sa zakonom, te od predstavnika sindikata i uprave preduzeća traže da u dijalogu dođu do zajedničkog rješenja problema.

Međutim, “Željeznice RS-a” ranije su obavijestile Ministarstvo saobraćaja i veza da ne mogu izmiriti dospjela dugovanja, nakon čega je resorni ministar upoznao Ministarstvo finansija RS-a o situaciji u kojoj se ovo preduzeće nalazi.

-Ministarstvo finansija RS-a nas je obavijestilo da će  u skladu s punjenjem budžeta i prioritetima u odnosu na ostala dospjela potraživanja biti isplaćene neisplaćene subvencije prema Željeznicama RS-a – potvrđeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a.

Radnici “Željeznica RS” održat će sutra štrajk upozorenja, a ukoliko uprava preduzeća ne ispuni njihove zahtjeve, među kojima je i smjena generalnog direktora Dragana Savanovića, 11. aprila će potpuno obustaviti rad.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa “Željeznica RS-a” Simo Cvjetković rekao je da su svi sindikati koji djeluju u ovom javnom preduzeću saglasni da stupe u štrajk upozorenja.

Traže od uprave da do petka isplati plaću za februar i topli obrok za oktobar, naknadu za prijevoz i da dostavi nacrt sistematizacije radnih mjesta.

Osim toga, kaže Cvjetković, traže smjenu direktora Savanovića i da Vlada RS-a pokrene odgovornost prethodnih uprava koje su u potpunosti “uništile preduzeće”.

 

Izvor: FENA

Back To Top