skip to Main Content

Kopaonik Biznis Forum

 

U Kongresnom centru hotela Grand na Kopaoniku, jučer je počeo 23. Kopaonik biznis forum koji je okupio rekordnih 850 učesnika. Na jednom od održanih panela pod nazivom, “Regionalna saradnja i unaprjeđenje konkurentnosti”, istaknuto je da regionalna saradnja važna za napredak svih zemalja zapadnog Balkana, jer imaju zajedničke probleme, a ujedno samo kao region mogu biti konkurentne u privlačenju investicija.

Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež, rekao je da nastavak strukturnih reformi, borba protiv korupcije i drugi izazovi koji predstoje, nisu samo problemi Srbije i neće ih rješavati svaka zemlja samo na nacionalnom nivou, već je neophodno da se to učini u saradnji sa regionom. Čadež je istakao da su privredne komore u okviru Berlinskog procesa, pokrenule inicijativu i osnovale Komorski investicioni forum u koji su uključene sve privredne komore regiona, pa i članice EU, Hrvatska i Slovenija. “Imamo zajedničke neprijatelje, a to su loša konkurentnost naših kompanija, visoka stopa nezaposlenosti i još uvijek neizgrađeni poslovni ambijent koji bi omogućio privredi da se više razvija“, objasnio je Čadež. On je posebno ukazao na zajednički problem visoke stope nezaposlenosti, koja u prosjeku u regionu iznosi oko 22 posto, a ponajviše nezaposlenosti mladih, čiji udio nezaposlenih je čak 42 posto.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju, Goran Svilanović, podvukao je da je teško precijeniti značaj regionalne saradnje. On je naglasio da je nedavni skup EBRD-a u Londonu pokazao da je evropski biznis sve manje zainteresovan za pojedinačni pristup našim ekonomijama, a sve više za region sa ukupnim potencijalom koji nudimo. Također je podsjetio da postoji više od tri milijarda eura međusobnih investicija unutar regiona, što je pokazatelj da je biznis nekoliko koraka ispred nivoa saradnje vlada u regionu.

Kopaonik Biznis Forum (2)

Predsjednik Privredne komore Makedonije, Branko Azeski, ukazao je da je neophodna regionalna saradnja privrede, dodajući da još uvijek postoji mnogo sektora gdje još nije krenula saradnja. S tim u vezi je podsjetio i da ne postoji dovoljna povezanost zemalja, navodeći kao primjer da nema direktne avionske linije između Skoplja i Ljubljane, kao i Skoplja i Tirane, ali i Prištine. “Pričamo da je naš region bure baruta. Neki kažu da to nismo ali da ima puno piromana oko nas. Ta teza već tri decenije opterećuje Balkan, a firme koje su došle da investiraju ostvaruju kod nas pet puta veći profit nego u vlastitim zemljama“, rekao je Azeski.

Back To Top