skip to Main Content

Ustavni Sud BiH

 

Zakonodavni postupak za Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koje su predložili delegati iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, danas je obustavljen.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, između ostalog, predviđao je da strane sudije u Ustavnom sudu budu zamijenjene domaćim.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac je nakon sjednice Doma kazao novinarima da, ako se „vratimo na suštinu i pogledamo predloženi zakon o Ustavnom sudu, jedan od manjih problema je pitanje stranih sudaca“.

Po njegovim riječima, Ustav je predvidio mogućnost da se ta odredba, ili taj postupak izmjeni „i to nije problem, to je legitiman zahtjev, može se o tome razgovarati“.

– Međutim, mora se imati u vidu da je struktura Ustavnog suda i pozicija i sve ono vezano za Ustavni sud sastavni dio cjelokupnog ustavno-pravnog aranžamana koji uključuje i entitete i entitetska glasanja, ali i poziciju Ustavnog suda – kazao je Genjac.

To je, po njegovom mišljenju, jedna stvar.

– Drugo pitanje je, međutim, što je daleko značajnije u ovom zakonu, su mnoge odredbe koje su direktno u suprotnosti sa Ustavom BiH – naveo je Genjac.

Između ostalog je kazao da su u Ustavu nabrojane nadležnosti Ustavnog suda, koja pitanja rješava.

– Predloženi zakon briše mogućnost da Ustavni sud odlučuje o tome da li je neki zakon nekog entiteta u skladu s Ustavom i da li je neka odredba Ustava nekog od entiteta u suprotnosti sa Ustavom. I to je direktno protiv Ustava BiH, i takav sadržaj zakona u Ustavu je moguć, ali ako se promijeni Ustav, odnosno ako se promijeni odredba koja direktno navodi oblasti u kojima odlučuje i o kojima rješava Ustavni sud –  kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, to je ono što je bitno za ovaj zakon „i to je stvarni sadržaj spora“.

On ističe da cjelokupni diskurs rasprave mora stalno imati u vidu Ustav BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak smatra da priča o Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama u toj instituciji „tek počinje“.

– Ona je završena u ovom obliku, ali znate da je Zastupnički dom PSBiH odlučio formirati interresorno radno povjerenstvo koje će, nadam se, vrlo ozbiljno raditi na ovim pitanjima – kazao je Čolak nakon sjednice.

Ocijenio je da je Ustavni sud vrlo važna institucija u BiH te da misli da o tome treba u narednom razdoblju vrlo ozbiljno razgovarati.

– Moj stav o tome je odranije poznat. Jesam za to da domaći suci zamijene strane suce, ali  to mora biti u skladu sa ustavnim rješenjima – smatra Čolak.

Predsjedavajući Doma naroda državnog parlamenta Ognjen Tadić je kazao da u Ustavu BiH jasno piše „da će nakon prvog mandata, koji je već odavno prošao, Parlamentarna skupština BiH imati mogućnost da raspravlja o načinu na koji će se birati sudije koje su u momentu formiranja suda došle iz drugih zemalja, dakle koji nisu iz BiH“.

– Ono što je mene na određen način šokiralo, to je da sam kroz sve diskusije koje traju nekoliko mjeseci, počeo da razmišljam o tome da li postoje ljudi u ovoj zemlji koji smatraju da nisu samo stranci sudije koji dolaze iz Makedeonije, Moldavije, SR Njemačke ili nekih drugih zemalja odakle su dolazili ranije, nego da su možda stranci sudije koji dolaze iz reda   srpskog ili hrvatskog naroda – kazao je Tadić.

Dodao je da samo tako može da pokuša da razumije „zbog čega nekim ljudima nije prihvatljivo da sud ove zemlje bude vraćen u ustavnopravni sistem kome bi trebalo da pripada“.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top