skip to Main Content

Drvna Industrija

 

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj (RS) u periodu januar-juni ove godine u odnosu na isti period lani veća je za 5,6 posto.

Područje prerađivačke industrije je u posmatranom periodu zabilježilo rast fizičkog obima proizvodnje od 4,7 posto, navodi se u Informaciji o stanju u oblasti prerađivačke industrije za prvih šest mjeseci ove godine, koju je danas usvojila entitetska vlada.

Rastu obima proizvodnje prerađivačke industrije u spomenutom periodu, najviše su doprinijele oblasti, kako se precizira, prerade drveta i proizvoda od drveta i pluta, osim namještaja; proizvodnja predmeta od slame i pletarskih materijala (rast 14,1 posto), proizvodnja kože i proizvoda od kože (rast dva posto), proizvoda od gume i plastičnih masa (rast 22,4 posto) i proizvodnja električne opreme (rast 16,6 posto).

Apsolutni broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji u junu ove godine iznosio je 29.937 i veći je za 0,80 posto, ili za 238 zaposlenih u odnosu juni 2015. godine.

Najznačajniji rast broja zaposlenih u junu 2016. u odnosu na isti mjesec lani imale su: proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda (+18,38 posto), proizvodnja papira i proizvoda od papira (+6,15 posto), proizvodnja mašina i opreme (+4,9 posto), prerada drveta i proizvoda od drveta i pluta, sem namještaja; proizvodnja predmeta od slame i pletarskih materijala (+4,52 posto) i proizvodnja odjeće (+4,32 posto).

Privredni subjekti iz prerađivačke industrije imaju najznačajniji uticaj na vanjskotrgovinski bilans RS-a, jer su ostvarili 90 posto ukupno ostvarenog izvoza tog bh. entiteta u prvih šest mjeseci ove godine.

Iz entitetske vlade su saopćili da je prerađivačka industrija je u prvih šest mjeseci 2016. ostvarila izvoz veći za 11,6 posto u odnosu na isti period lani, dok je u isto vrijeme uvoz prerađivačke industrije rastao po stopi od 0,8 posto.

U prvih šest mjeseci 2016. godini prerađivačka industrija je ostvarila obim vanjskotrgovinske razmjene u iznosu od 2,88 milijardi KM, što je za pet posto više u odnosu na isti period 2015..

Vanjskotrgovinski deficit prerađivačke industrije u prvih šest mjeseci ove godine je smanjen za 19,63 posto u odnosu na isti period 2015.

 

 

Izvor:FENA

 

Back To Top