skip to Main Content

Famos Adi

 

Svih 120 radnika fabrike FAMOS Adi d.o.o. Sarajevo okupilo se na radničkom skupu u fabrici nakon što im je saopćeno da je Uprava Cimosa iz Slovenije, koji je vlasnik FAMOS-a Adi, odlučila likvidirati fabriku.

Predsjednik Sindikata “FAMOS-a Adi” Mirsad Demir izjavio je za Fenu da radnici zahtijevaju otpremnine i rješenja o otkazima u kojima će pisati da su tehnološki višak, a ne sporazumno ili otkaz iz nekih drugih razloga.

Pojasnio je da Uprava Cimosa nije pristala na njihove zahtjeve, te da će radnici ostati u fabrici dok zahtjevi ne budu ispunjeni, a za sutra su im najavili posjetu predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

Demir je rekao da njihovi zahtjevi nisu nerealni za kompaniju kakva je Cimos, koja broji 26 fabrika, a da su ponude koje su dobili od Uprave Cimosa neprihvatljive i “minorne u poređenju s profitom i svim ostalim što su iz FAMOS Adi odnijeli”.

Istakao je da mu nisu poznati razlozi za likvidaciju jer su poslovali pozitivno, kao i da su sve isporuke za proteklih devet godina izvršavali korektno.

 

Izvor:FENA

Back To Top