skip to Main Content

Mini hidroelektrana „Medna“, instalisane snage 4,9 MW, koja se nalazi na rijeci Sani u Donjim Vrbljanima, na području općine Ribnik, puštena je u rad.

Investitor ovog projekta, vrijednog 40 miliona KM, je kompanija „LSB Elektrane“ Banja Luka koji je u vlasništvu slovenskog „Interenerga“, člana austrijske grupacije “Kelag”.

Planirana godišnja proizvodnja MHE „Medna“ je 21 GWh, što je dovoljno električne energije za potrebe snabdijevanja 5.000 domaćinstva.

Direktor „Interenergo“ Slovenija Anton Papež je izjavio da su jako ponosni što su sa investicijama koje su započeli 2008.godine postali najveći privatni investitor iz inozemstva koji je investirao u obnovljive izvore energije.

– Izgradili smo do sada tri hidroelektrane, probili tunel od 2,5 kilometara na MHE ‘Medna’ i na taj način smo doprinijeli zaštiti od klimatskih promjena. Nadam se da će ovo biti poticaj drugima mogućim investitorima – rekao je Papež.

Da su prilikom izgradnje MHE „Medna“ korišteni visoki ekološki standardi, dokaz je i izgradnja riblje staze jedinstvene na ovim prostorima, koja može poslužiti kao dobar primjer za uspostavljanje standarda izgradnje malih hidroelektrana u BiH, tvrde investitori.

Entitetski ministar industrije, energetike i rudarsta Petar Đokić je ukazao na značaj izgradnje mini hidroelektrane za energetski sektor RS.

(Fena)

Back To Top