skip to Main Content

71773 Porezna Uprava 08

 

Porezna uprava Federacije BiH je 7. i 8. septembra na području Federacije BiH, izvršila ukupno 356 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni većinom porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 133 neprijavljena radnika i 54 objekata u kojima je obavljana djelatnost bez odobrenja nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja – zapečaćena su 92 objekata i izdato je 248 prekršajnih naloga, s izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu 529.100 KM.

U toku ovih aktivnosti inspektori Porezne uprave su u četiri slučaja onemogućeni u vršenju svojih dužnosti, te su postupci okončani uz asistenciju policije i podnošenje krivičnih prijava nadležnom tužilaštvu koji preduzima radnje iz svoje nadležnosti.

Porezna uprava je pozvala porezne obveznike da ne sprečavaju službene osobe Uprave da izvršavaju dužnosti, te navode da je sprječavanje inspektora da izvršavaju svoje poslove predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do tri godine.

Također, Porezna uprava FBiH je tokom 24 provedene jednodnevne akcije, na području Federacije BiH, izvršila 5.681 kontrolu i otkrila 2.101 radnika s neriješenim radno-pravnim statusom (rad na crno), te utvrdila da je 970 objekata radilo bez odobrenja za rad, 513 objekta bez fiskalnog uređaja, a da 1.697 subjekta nije izdavalo račune.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 1.440 poslovnih objekata i izdato 3.679 prekršajnih naloga s izre

čenim novčanim sankcijama u iznosu 7.981.220 KM.

Porezna uprava FBiH pozvala je građane da, uz punu diskeciju, prijave nepoštivanje poreznih zakona putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i putem besplatnog poziva 080 020 333, saopćeno je iz te institucije.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top