skip to Main Content

Pivo

 

Sarajevska pivara d.d. i The Brew Pub, uz podršku udruženja volimpivo.ba, organizirali su u Pivnici HS “Prvi craft beer attraction” u BiH.

Svoje proizvode predstavilo je osam craft pivara iz Sarajeva, Mostara, Livna, Doboja, Širokog Brijega, Visokog i Banje Luke. Sarajevska pivara je organizacijom ovog pivarskog festivala  pružila podršku malim proizvođačima piva.

– Sarajevska pivara, kao najstarije industrijsko postrojenje i najstarija pivara u BiH, pionir je pivarstva u našoj zemlji i prirodno je da podržimo one koji su, poput nas, istinski posvećeni proizvodnji piva. Na ovaj način smo omogućili malim proizvođačima da predstave svoje umijeće kuhanja piva, ali i svim istinskim pivopijama da probaju craft piva koja se proizvode u našoj zemlji – rekao je marketing menadžer Sarajevske pivare d.d. Adnan Kamber.

Posljednjih nekoliko godina craft pivo veoma je popularno u svijetu, a sam postupak predstavlja vještinu pravljenja piva u malim pivarama, koje se pravi po tradicionalnim, ali i inovativnim receptima.

– Sve veći trend craft pivara u svijetu nije zaobišao ni našu zemlju, pa je mala grupa ljudi osnovala udruženje svih koji su zainteresovani za malu kućnu proizvodnju raznih piva. Iz te grupe nastale su i malo ozbiljnije craft pivare koje na našem tržište nude nove vrste piva, koje se od standardnih lagera i pilsnera razlikuju po okusu, boji, mirisu, te udjelu alkohola – istakao je predstavnik proizvođača craft piva Arman Galičić.

Svi ljubitelji piva su, osim u Sarajevskom, mogli uživati u raznim ale vrstama i okusima kao što su ipa, apa, wit, gruit, porter, stout, red.  Posebno iznenađenje za sve posjetitelje Festivala bili su pivski kokteli sa Sarajevskim tamnim, svijetlim i bezalkoholnim pivom.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top