skip to Main Content

Slika Kina

 

Generalni direktor Komiteta za razvoj i reforme kineske provincije Guangdong Yu Yunzhou kazao je  da implementacija 13. Petogodišnjeg plana za ekonomski i društveni razvoj Guangdonga otvara prostor za saradnju sa regijom centralne i istočne Evrope.

To je izjavio na sastanku u Guangzhou sa 32 novinara iz centralne i istočne Evrope, odnosno, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Poljske, Slovačke, Albanije, Litvanije, Češke, Letonije, Estonije i Mađarske, čiju je posjetu provinciji Guangdong organizirao Sekreterijat za saradnju između Kine i zemalja CEE.

Yunzhou je istakao da su otvoreni za strana ulaganja i saradnju, te da “i oni moraju da ulažu po svijetu”.

– Iskoristit ćemo svaku priliku za saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope tokom implementacije petogodišnjeg plana – podvukao je, dodajući da nije bitno koja će to tačka u Evropi biti određena za saradnju, kao i da su oblasti u kojima bi mogli ostvariti saradnju – proizvodnja, nauka i kultura.

Predstavljajući ovaj petogodišnji plan, Yunzhou je napomenuo da je provincija Guangdong, koja broji 108 miliona stanovnika, preuzela vodstvo u ekonomskom razvoju i da je sada najrazvijenija kineska provincija, kao i prva koja se otvorila prema svijetu.

Podsjetio je da trenutno i u ovoj provinciji ima određeni broj stanovnika koji žive na granici siromaštva te da je stoga osnovni cilj Petogodišnjeg plana potpuno iskorjenjivanje siromaštva narednih pet godina.

Osim spomenutog, ciljeve koje su sebi postavili tokom ostvarivanja ovog plana, jeste održavanje ekonomskog rasta te povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje za 7 posto, tako da bi do 2020. godine BDP po glavi stanovnika trebao iznositi 100.000 yuana.

Jedna od strategija Petogodišnjeg plana, kaže, predviđa oživljavanje istočnih, zapadnih i sjevernih dijelova Guangdonga, pri čemu će se fokusirati na izgradnju infrastrukture, ubrzanje industrijske proizvodnje te posebno otvaranje novih razvojnih zona.

Također, nagasio je da će Guangdong, nakon provođenja Petogodišnjeg plana, biti odlično mjesto za život, jer će se posvetiti saobraćajnoj infrastrukturi, ekološkim standardima te razvoju nauke i tehnologije.

Među prioritetima Petogodišnjeg plana generalni direktor Komiteta za razvoj i reforme pokrajine Guangdong je istakao primarni interes za ulaganje u znanje i inovancije – robotiku, informacione tehnologije, 3D printanje, izgradnju infrastrukture te aeronautiku.

Specijalna predstavnica za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope – CEE ambasadorica Huo Yuzhen smatra da su mnogi zainteresirani za realizaciju platforme saradnje “16 + 1”.

Zamjenik generalnog direktora Ureda za vanjske poslove Narodne vlade provincije Guangdong Luo Jun podvukao je da su za izgradnju prijateljstva i bolje uzajamno razumijevanje neophodni mediji “koji informiraju javnost i pomažu izgradnji povjerenja u međunarodnoj zajednici”.

Stoga je izrazio nadu da će novinari koji borave u posjeti Kini narodima svojih zemalja prenijeti sliku provincije Guangdong te da će time dati i lični doprinos saradnji Guangdonga i njihovih zemalja.

 

 

Izvor:FENA

 

Back To Top