skip to Main Content

 

U okviru EU programa za lokalni razvoj i zapošljevanje čija je realizacija ozvaničena srednim marta, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) će sarađivati s 20 bh. općina koje će biti odabrane javnim konkursom, te s najmanje 30 malih i srednjih preduzeća i 300 poljoprivrednih gazdinstava radi očuvanja postojećih i stvaranja novih radnih mjesta.

Vrijednost UNDP-ove komponente programa je 6,6 miliona eura, od čega je šest miliona osigurala Evropska unija, a ostatak UNDP. Očekuje se učešće domaćih partnera u minimalnom iznosu od 25 posto, kao što je to bio slučaj i s ranijim inicijativama.

Fokus UNDP-a bit će na pomoći jedinicama lokalne samouprave u povećanju kvaliteta života u sredinama pogođenim poplavama i sa visokom koncentracijom povratnika i raseljenih osoba.

Zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani izjavila je da očekuju direktno poboljšanje kvaliteta života za oko 100.000 ljudi kroz inkluzivan i održiv socioekonomski razvoj.

– Kroz UNDP Projekt lokalnog integrisanog razvoja planiramo aktivnosti na području 20 lokalnih samouprava, koje će biti odabrane na osnovu konkurentnog javnog poziva. Također, pružit ćemo podrušku za 30 mikro, malih i srednjih poduzeća, kako bi održali i otvorili nova radna mjesta – istakla je Virani.

EU Program za lokalni razvoj i zapošljavanje će se nadovezati na rezultate postignute kroz Program oporavka od poplava, primarno u oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih gazdinstava koja imaju komercijalni potencijal.

U programu će učestvovati i Međunarodna organizacija rada u komponenti Pomoć u zapošljavanju kroz izgradnju kapaciteta javnih ustanova za zapošljavanje, te pružanje pomoći za trajno nezaposlene osobe, kao i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) u komponenti Pomoć oporavku i razvoju malih i srednjih preduzeća.

U  toku je odabir partnerskih jedinica lokalne samouprave, te formiranje projektnih timova.

Back To Top