skip to Main Content

ZS Ja1

 

Proizvodnja hrane jedna je od šansi razvoja bosanskohercegovačke ekonomije i rješenje brojnih problema – smatra dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihad Fejzić.

On je kao uvodničar nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” o temi ”Agrikultura i hrana- istine i zablude” kazao da je jedan od načina povećanja proizvodnje hrane angažovanje mladih ljudi.

– Rješenje je poljoprivredu učiniti atraktivnijom za mlade ljude – istakao je.

To, naglasio je, zahtijeva promjene u edukativnom sistemu, ali i niz aktivnosti koje se trebaju provesti što prije.

Osim angažmana mladih, mišljenja je da proizvodnju hrane treba povezati s turizmom, ali i angažovati stručnjake koji prate trendove.

– Bez obzira što je bh. ekonomija opterećena brojnim nepogodnostima, postoji rješenje – zaključio je Fejzić.

Da je proizvodnja hrane budućnost potvrdio je vlasnik i direktor Arifagić investmenta iz Kozarca Jusuf Arifagić. On je razvio kompaniju na norveškom modelu stočarstva.

– U Kozarac sam doveo model i dostignuća koja su norveški poljoprivrednici sticali unazad 80 godina. Sve što su Norvežani dokazali u svom radu ja sam dokazao da može funkcionirati i kod nas – naveo je Arifagić.

Siguran je da taj model može davati dobre rezultate na prostoru čitave BiH, ali i šire, a tome, kaže, trebaju doprinijeti naučne institucije i poljoprivrednici.

Pozvao je sve zainteresirane, koji se bave proizvodnjom hrane ili to žele, da vide kako je on uspio te da razmijene mišljenja i iskustva.

– Budućnost nam je u zajedničkom radu – poručio je Arifagić.

Također, naglasio je i značaj zdrave stočne hrane, a naveo je da bh. zemljište ima sve što je potrebno da daje najkvalitetniju hranu za životinje. Stoga, kaže, nema mjesta za genetični modificiranu hranu.

Mišljenja je da bi BiH brzo mogla postati gigant u proizvodnji zdrave stočne hrane, a što je uslov i za zdravu hranu za ljude.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top