skip to Main Content

 

Privredna delegacija iz Izmira na čelu sa počasnim generalnim konzulom BiH u Turskoj Ahmetom Kemalom Bayaskom razgovarali su sa rukovodstvom Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA) o mogućnostima realizacije projekata stočarstva i uzgoja ukrasnog bilja u BiH. Riječ je o privrednicima koji uspješno posluju u Turskoj, ali i na tržištima Ruske Federacije.

Zamjenik direktora FIPA-e Blaženka Mišković zahvalila se turskim privrednicima na posjeti, te ukratko prezentirala osnovne informacije o radu Agencije, ističući da Bosna i Hercegovina očekuje veći priliv investicija iz Turske,  s obzirom na dobre postojeće političke, kulturne i druge odnose između dvije zemlje.

Privrednici su informirani o pravnom okviru koji se tiče stranih investitora u BiH, načinu na koji mogu osnovati firmu ili poslovnicu, uvjetima za investiranje, određenim reformama koje su doprinijele olakšanju pokretanja privredne aktivnosti, povlasticama i poticajima u FBiH i RS-u.

Date su informacije o  lokacijama koje su povoljne za bavljenje navedenim djelatnostima.

FIPA će biti u stalnom kontaktu sa navedenim privrednicma i pružiti svu potrebnu pomoć kako bi došlo do realizacije investicije.

Počasni konzul Baysak je informirao rukovodstvo FIPA-e kako svakodnevno ima kontakte sa turskim privrednicima koji su zainteresirani da posjete Bosnu i Hercegovinu kako bi se susreli sa predstavnicima institucija sa kojima bi razgovarali  o mogućnostima ulaganja, o čemu svjedoči i ova današnja posjeta, kao i ranije posjete koje je organizirao.

Govorio je o projektu Međunarodnog Univerziteta Sarajevo (IUS) kojeg je sa nekoliko prijatelja iz Turske i BiH realizirao i u koji je do sada uloženo 35 miliona eura. Projekat su započeli 2004, on još uvijek nije okončan i smatra da će troškovi iznositi 60 miliona eura. IUS danas ima 300 zaposlenih. Ovaj projekat ima karakter vakufa koji je također doprinio razvoju privrede.

 

Back To Top