skip to Main Content

Sarajevo City Panorama

 

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Rumuniji juče je u Bukureštu održan  forum  pod  nazivom “Dan  pogodnosti – Bosna i Hercegovina” koji je imao za cilj unapređenje ekonomskih veza između Bosne i Hercegovine i Rumunije.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Trgovinske i industrijske komore Bukurešta Sorina Dimitriua i ambasadora BiH u Rumuniji Mileta Vasića prezentirane su mogućnosti investiranja u Bosnu i Hercegovinu, a posebno su predstavljeni privredni potencijali Kantona Sarajevo i Banje Luke, rečeno je Feni u Privrednoj komori KS.

Susret je iskorišten za razmjenu informacija o nacionalnim privredama, izvoznim mogućnostima i zahtjevima vezanim za izvoz, a razgovarano je o saradnji u oblasti informacionih tehnologija, drvne industrije, energetskog sektora i drugim oblastima.

Predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović i  predsjednik  Trgovinske i industrijske komore Bukurešta Sorin Dimitriu potpisali su Sporazum o saradnji dviju komora.

Potpisivanjem tog dokumenta omogućen je razvoj saradnje između firmi iz Sarajeva i Bukurešta iz oblasti trgovine, industrije i niza drugih djelatnosti. Dogovorena je intenzivnija buduća kooperacija među komorama, razmjena svih značajnijih informacija za razvoj privrede, a naročito u pogledu organiziranja i održavanja poslovnih susreta, sajmova, promocija i proslijeđivanja tržišnih informacija.

Također, dogovoreno je zajedničko učešće na međunarodnim projektima, s akcentom na one koji se odnose na istraživanje, razvoj, inovacije, obnovljive izvore energije i drugo.

Konstatovano je da postoje mogućnosti za čvršće poslovno povezivanje i da se ti potencijali moraju iskoristiti.

Pored ovoga, potpisan je i Sporazum o saradnji  komora Banje Luke i Bukurešta.

Back To Top