skip to Main Content

Ovogodišnji Sarajevo Business Forum 2016. proširen Forumom Kina + 16 zemalja centralne i istočne Evrope može se s pravom smatrati jednim od najuspješnijih investicijskih događaja do sada, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

U prilog tome ide i činjenica da je ovogodišnja konferencija okupila 1.600 učesnika, od čega 750 stranih, 350 akreditovanih novinara, te da je održano 250 sastanaka privrednika i investitora.

Istaknuta je važnost saradnje zemalja regiona za privredni razvoj, kao i potencijali koje predstavljaju energetika i infrastruktura, poljopriveda s naglaskom na organsku i halal proizvodnju, te turizam i obrazovanje, koji su tematski bili popraćeni panelima na kojima su učestvovali ključni regionalni i eminentni svijetskih eksperti.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić zajedno s predsjednikom VTK-a BiH Brunom Bojićem održao je niz bilateralnih sastanaka s delegacijama kineskih privrednika, koji su izrazili interes za ulaganje u infrastukturne kao i energetske projekte.

Predsjednik Jašarspahić je održao sastanke i s predstavnicima privrednih komora Indonezije, Indije, Iračke oblasti Kurdistan, Republike Rumunije, te privrednim delegacijama Emirata, Saudijske Arabije, Bahreina i Republike Hrvatske.

Jašarspahić je, učestvujući na panelu – Dubai u središtu regionalnog tržišnog koridora, istakao važnost korištenja komorske infrastrukture kao najsigurnijeg koridora za pronalaženje partnera pri distribuciji svojih proizvoda.

Govoreći o poboljšanju plasmana roba u zemlje Golfskog zaljeva, predložio je nekoliko modaliteta: koristeći postojeće uvozne kompanije u UAE i zemljama zaljeva, koristeći pogodnosti kroz “Dubai export buyer program” kojem se može pristupiti popunjavajući registracijski formular u KFBiH, koristeći nedavno osnovanu kancelariju BBI banke u Dubaiu ili koristeći benefite sporazuma Privredne komore FBiH i organizatora godišnjeg investicijskog foruma u Dubaiju.

Izražen je interes za ulaganje u BiH uz sektorsko povezivanje privreda s ciljem izvoza domaćih roba i usluga, saopćeno je iz Centra za promociju i edukaciju Privredne komore FBiH.

(Fena)

Back To Top