skip to Main Content

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s predstavnicama Udruženja “Žene ženama” na čelu sa izvršnom direktoricom Memnunom Zvizdić.

Predstavnice ove nevladine organizacije, posvećene afirmaciji žena u svim sferama javnog i privatnog života, informirale su federalnog premijera o problemu neujednačenih prava u isplatama porodiljskih naknada u Federaciji BiH.

Kako isplata ovih naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje u kantonima nije ujednačena, sagovornici su danas razmatrali načine izjednačavanja ovih osnovnih prava. Rečeno je da bi jedno od mogućih rješenja moglo biti formiranje fonda ne federalnom nivou kako bi prava bila ista, a isplate naknada redovne za sve porodilje u Federaciji BiH.

Predstavnice Udruženja “Žene ženama” obavijestile su premijera Novalića da je, u saradnji s partnerskim organizacijama, prikupljeno više od 12 hiljada potpisa građana koji podržavaju inicijativu izjednačavanja porodiljskih naknada u FBiH.

Sagovornici su razgovarali i o prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH koje je ovo udruženje uputilo Parlamentu FBiH i kojim su pooštrene odredbe u pravcu kažnjavanja počinilaca fizičkog i seksualnog nasilja nad ženama i djecom.

 

 

Back To Top