skip to Main Content

Novalic Ebrd1

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na čelu s prvim potpredsjednikom Philipom Bennettom. U delegaciji su bili i direktorica za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Sylvia Gansser-Potts, direktor za Zapadni Balkan Holger Muent i šef Ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini Ian Brown.

Federalni premijer je istakao da je ova međunarodna finansijska institucija veoma važan faktor za Federaciju BiH zbog kreditne, ali i pomoći u tehničkom smislu.

Posebno je naglasio činjenicu da je značajno sudjelovala u finansiranju izgradnje određenih dionica na Koridoru Vc i u obnovi i izgradnji magistralnih cesta.

– Kad sam dolazio iz Banje Luke prošli smo nekim dionicama cesta koje je finansirala EBRD, zbog čega sam veoma zadovoljan – rekao je Bennett i najavio nove kreditne aranžmane u toku ove godine vrijedne 76 miliona eura.

Izrazivši bezrezervnu podršku Reformskoj agendi i mjerama Federalne vlade koje vode ka ekonomskom oporavku, naglasio je da se ono što je zapisano u njenih šest poglavlja treba provesti u djelo.

Dio razgovora odnosio se na planove Vlade Federacije BiH u privatizaciji preduzeća sa učešćem državnog kapitala u ovoj i narednim godinama. Potpredsjednik Bennett je ponudio stručnu pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj u restrukturiranju pojedinih bh. kompanija, njihovoj pripremi za privatizaciju i pronalaženju investitora.

Back To Top