skip to Main Content

Dom Sindikata RSa DR

 

Savez samostalnih sindikata BiH juče su posjetili Rudy Porter, direktor Regionalnog programa Solidarity Centera za Evropu i Centralnu Aziju i Laurie Clements, dikrektor Programa SC u JI Evropi.

U dvosatnom razgovoru sa Ismetom Bajramovićem, predsjednikom SSSBiH bilo je govora o Zakonu o radu FBiH i drugim zakonima koji se direktno tiču radnika i radnica, problemima sive ekonomije i prava žena u našoj zemlji. Dogovoren je početak višegodišnje saradnje između SSSBiH i Solidarity Center na pitanjima koja su od značaja za radnike i radnice u FBiH. Time zvanično počinje povratak kolega iz ove organizacije u Bosnu i Hercegovinu, gdje su bili vrlo aktivni prije 10-ak godina, kada su u mnogome pomogli organizovanje i jačanje sindikalnog pokreta u BiH.

kako se navodi u saopćenju, “kolege iz Washingtona su bile neprijatno iznenađene informacijom da je, tokom procesa usvajanja Zakona o radu FBiH u julu prošle godine, a kojem se SSSBiH snažno protivio, Ambasada SAD u BiH aktivno podržavala usvajanje zakona na štetu radnika”.

– Obećali su da će u narednom periodu učiniti sve da se slične situacije više ne ponavljaju, odnosno da ambasada njihove zemlje, prije davanja podrške nekoj od strana u slučaju usvajanja zakonskih rješenja koja se direktno tiču radnika i radnica, sasluša sve zainteresovane strane, prije svega predstavnike sindikata – saopćeno je iz Saveza sindikata.

Back To Top