skip to Main Content

Zvizdic WTO 004 21 06 16

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je juče u Sarajevu sa delegacijom Svjetske trgovinske organizacije (WTO)  koju je predvodio  direktor odjela za pristupanje Chiedu Osakwe.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na pomoć i podršci u ostvarivanju ciljeva za pristupanje WTO i rekao da je BiH u potpunosti opredijeljena za integraciju ekonomije u međunarodni multilateralni trgovinski sistem i na izradu  vlastitog  trgovinskog zakonodavstva, zasnovanog na pravilima i principima na kojima počiva ova organizacija. Istaknuo je da je članstvo u WTO  jedan od primarnih ciljeva spoljne politike BiH i rekao da prenosi  pozitivnu poruku stranim investitorima da je BiH pravno uređena  zemlja u kojoj se poštuju principi poslovanja.

Direktor Osakwe je rekao da je cilj njihove posjete Bosni i Hercegovini informisanje svih relevantnih aktera o napretku BiH  kada je u pitanju pristupni proces BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Upoznao je predsjedavajućeg Zvizdića sa statusom preostalih  pregovora sa Brazilom, Ukrajinom i Rusijom i izrazio  nadu da će se ovaj proces uskoro završiti  i tržište Bosne i Hercegovine uključiti u svjetski trgovinski sistem.

Predsjedavajući Zvizdić i direktor Osakwe su se saglasili da je Bosna i Hercegovina država sa evropskom perspektivom i da očeuju da će nakon ispunjavanja preostalih uslova  pristupiti u punopravno članstvo WTO do kraja godine.

Sastanku su prisustvovali  novi predsjednik radne grupe za pristup BiH WTO, mađarski ambasador Rajmond Kiss i stalna predstavnica BiH  pri UN I drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, ambasadorica Lucija Ljubić.

Back To Top