skip to Main Content

 

U prostorijama Gradske uprave, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, u prisustvu saradnika, održao je sastanak sa Catherine Palpant, Atašeom za saradnju pri Ambasadi Republike Francuske u BiH. Tema sastanka bio je nastavak saradnje u oblasti poduzetništva, obrazovanja, kulture i turizma.

Tokom sastanka, gradonačelnik Imamović upoznao je francusku delegaciju sa razvojnim pravcima, kao i nastojanjima Gradske uprave za kreiranjem novih radnih mjesta. Kao jedan od pozitivnih primjera dobre prakse, gradonačelnik Imamović naveo je projekat BIT Centra i otvaranje 4. i 5. faze tehnološkog parka, čime će se stvoriti uslovi za nova radna mjesta, uglavnom za mlade inžinjere, u oblasti IT-a.

Catherine Palpant, Ataše za saradanju pri Ambasadi Republike Francuske u BiH, zahvalila se gradonačelniku Imamoviću i gradskoj administraciji na dosadašnjoj veoma uspješnoj saradnji, poredeći je sa pozitivnim iskustvima, koja nosi sa brojnih debata, koje organizuje UNESCO, na temu ”Održivi razvoj: uloga lokalnih zajednica”.

Gospođa Palpant je istakla da je posebno impresivan pristup razvoju turizma i korištenju prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa u svrhu razvoja.

Učesnici današnjeg sastanka potvrdili su nastavak saradnje između Tuzle i francuskih gradova, posebno saradnje sa općinom Saint-Denise (Paris), koja se temelji na Europskoj povelji o očuvanju ljudskih prava u gradovima i zahvaljujući kojoj je, nakon konferencija u Barceloni, Saint-Deniseu, Veneciji, Lyonu, Nirnbergu i Ženevi, Sedma konferencija gradova održana u Tuzli (2010.).

Na ovoj konferenciji je usvojena Tuzlanska deklaracija o ljudskim pravima u gradovima, te obilježena desetogodišnjica potpisivanja Europske povelje za očuvanje ljudskih prava u gradovima. Potvrđen je nastavak saradnje Tuzle i Saint Denis-a, koja će se temeljiti na konkretnim projektima, prije svega u oblasti ekonomije i turizma, a čemu će značajan doprinos dati i Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Back To Top