skip to Main Content

U okviru studijske posjete našoj zemlji više od trideset studentica i studenata postdiplomskih studija sa Stanford Univerziteta iz SAD posjetilo je danas DevLogic, jednu od vodećih IT kompanija u BiH. Domaćin njihove posjete bio je jedan od osnivača DevLogic-a, Haris Memić. Kroz razgovor i demonstraciju uspješno realiziranih softverskih rješenja za brojne američke klijente, gosti su imali priliku upoznati se sa bh. kompanijom koja je primjer kako je uprkos svim otežavajućim okolnostima u BiH uspjeh moguć i to i van granica naše države.

«Radimo i za američke kompanije, naši proizvodi se upotrebljavaju širom svijeta i važno nam je što je ovako respektabilna grupa posjetila upravo našu kompaniju i upoznala se sa našim radom kojim smo na dostojan način predstavili i bh. pamet, stručnjake i stručnjakinje koji su dio DevLogic tima», istakao je tokom ove posjete Memić. Budući da je goste posebno zanimala priča o poduzetništvu u sistemu kakav je BiH, upravo je primjer kompanije koja je krenula od dva čovjeka i jedne sobice, a razvila se u respektabilnog partnera i van granica BiH, zapravo pravi dokaz kako su znanje, izvrsnost i kontinuirano ulaganje u uposlenike formula za uspjeh i u BiH. «DevLogic je dokaz da je moguće živjeti u Bosni i Hercegovini, a sarađivati sa najboljima u ovoj struci i naši inženjeri su dokaz», zaključio je Memić.

Profesor Russel Siegelman koji predvodi ovu grupu od trideset postdiplomaca, naveo je da ova studijska posjeta ima za cilj istraživanje tema kao što su biznis, preduzetništvo i civilno društvo u regionu. “Zaista uživamo u našim susretima sa uspješnim ljudima iz Bosne i Hercegovine i jako je poučno čuti njihove životne priče. DevLogic je odličan primjer regionalnog preduzetništva i upravo ovakve priče mogu donijeti napredak Bosni i Hercegovini i državama u okruženju“, naveo je Siegelman te naglasio da učesnici i učesnice ove posjete dolaze iz 12 različitih zemalja iz Evrope, Azije i Južne Afrike.

U okviru ove studijske posjete studenti su sinoć imali priliku družiti se sa bh. rediteljem Jasminom Durakovićem nakon što su pogledali njegov film «Nafaka», dok će im sutra domaćin biti i Sarajevo School of Science and Technology. Tamo će kroz susret sa prof.dr. Ejupom Ganićem, razgovarati o političkim, društvenim i ekonomskim promjenama od 80-ih godina prošlog stoljeća do danas. Goste sa Stanforda posebno zanima i postdejtonska perspektiva Bosne i Hercegovine, te kakva je uloga poduzetnika u razvoju društva.

Back To Top