skip to Main Content

 

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Abdulah Zukić razgovarao je petak s predstavnicima poljoprivrednih udruženja s područja Tuzlanskog kantona o mogućnostima isplate zaostalih poticaja iz 2015., koji se finansiraju iz kantonalnog budžeta.

Istaknuto je da će isplata biti izvršena u što kraćem roku, a zavisit će od priliva sredstava u kantonalnu kasu, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK.

Također, navedeno je da je Ministarstvo poljoprivrede sačinilo spisak prioritetnih plaćanja za proizvodnje među kojima su muzna grla, nasadi jagodičastog voća, kukuruz, kornišoni, gljive, te regresirane kamate i povrat u visini od oko milion KM.

Po riječima ministra finansija TK Jakuba Suljkanovića, u naredna dva mjeseca bit će dat prioritet isplati poljoprivrednih poticaja, a Tuzlanski kanton će se držati dinamike isplate kao i prethodne godine kada su poljoprivrednicima s tog područja, među prvima u FBiH bili isplaćeni poticaji iz 2014.

Razgovarano je i o problemima s kojim se susreću poljoprivrednici TK kada su u pitanju neisplaćene nadoknade štete prouzrokovane poplavama u 2014., te raspodjela sredstava iz Federalnog budžeta.

Budući da je Federalna vlada ovih dana usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu” utvrđenih budžetom FBiH za 2016. Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u iznosu 65.800.000 KM, resorni kantonalni ministar je izrazio nadu da će uskoro uslijediti i planirano izmirenje dijela duga prema poljoprivrednicima iz TK.

O ovoj problematici bit će riječi i tokom predstojeće posjete federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića kojeg je pozvao premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, saopćeno je.

 

 

 

Izvor: FENA

Back To Top