skip to Main Content

EBRDlogo Highres

 

Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) putem projekta podrške malim i srednjim poduzećima u BiH, vrijednim oko 2,65 miliona eura, pomažu da se popravi njihova konkurentnost, kako na domaćem, tako i na regionalnom, te međunarodnom tržištu, istaknuto je danas na skupu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

VTKBiH je u suradnji s EBRD-om i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizirala skup o temi „Podrška malim i srednjim poduzećima“.

– Radi se Programu podrške malim i srednjim preduzećima kroz savjetodavne usluge, vrijednom 2.650.000 eura, od čega 650.000 obezbjeđuju sama preduzeća, a dva miliona eura Evropska unija. Riječ je o savjetodavnim uslugama, koje mi u malim i srednjim preduzećima podržavamo sa u prosjeku 50 posto neto vrijednosti tih konsultantskih usluga, a radi se o grant sredstvima –  izjavio je Zihnija Hasović, menadžer projekta savjetovanje za mala i srednja preduzeća u EBRD.

Naveo je da će u okviru programa, koji je u toku, ukupno biti podržano više od 130 malih i srednjih preduzeća s dva instrumenta koje EBRD ima na raspolaganju, a to je podrška lokalnim konsultantima i međunarodnim savjetnicima.

Drugi program koji će također biti prezentiran na današnjem skupu, kako je kazao Hasović, odnosi se na  kreditnu liniju koju je EBRD osigurao u saradnji sa EU, a radi se o 20.000.000 eura. Dodao je da je Evropska unija osigurala  4.000.000 eura za tehničku pomoć i subvencije poduzećima.

– Radi se o tome da će preduzeća koja podignu kredite u partnerskim bankama imati mogućnost da, ako uspješno urade projekat, a radi se o projektu koji se fokusira na zaštitu na radu, zaštitu okoline, energetsku efikasnost, imati mogućnost da dobiju subvencije. Dakle, riječ je i o konsultantskim uslugama i o subvencijama za konkretna finansijska sredstva – pojasnio je Hasović.

Projekt, kako je dodao, fokusira se na podršku konkurentnosti preduzeća u smislu uvođenja raznih međunarodnih standarda, raznih softverskih rješenja, inženjering projekte, izradu novih postrojenja i sve ono što firme ne mogu same i moraju nekoga, odnosno konsultantsku kuću angažirati, da bi ta firma svoje sposobnosti podigla na viši nivo, zaposlila ljude  i izašla na strana tržišta.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Milović je izjavio da je poslovanje svakog pojedinca prvenstveno stvar njegovog poduzetničkog duha i ideje, te da vlast na različitim nivoima od općinskog do državnog  treba da stvori uvjete da bi jedan poduzetnik mogao što uspješnije poslovati.

Pod tim se, kako je dodao, podrazumijeva jedinstveni ekonomski prostor na nivou BiH i poslovno okruženje koje omogućava predvidivost njegovih poslovnih poduhvata u  budućnosti.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je kazao da u saradnji s  ministarstvima vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i inostranih poslova rade na aktivnostima promocije potencijala BiH i podstiču zainteresovane da osnuju mala i srednja poduzeća.

– Mislim da mi u BiH još nismo dovoljno svjesni da se moramo približiti EU i da je to naša strategija i cilj. Nemamo legislativu, odnosno zakonodavstvo haramonizirano na nivou BiH, odnosno svim nivoima, pa čak i opštinski propisi koče  razvoj malog i srednjeg preduzetništva. Utičemo na to da se te barijere otklone i olakša njihovo poslovanje – dodao je Bojić.

Bahrija Umihanić iz preduzeća Algoritam-inženjering Živinice je kazao da mala i srednja poduzeća u Federaciji BiH i BiH imaju velika očekivanja od Reformske agende.

Ovakvi skupovi su, kako je dodao, prilika da se čuju nove informacije koje će malim i srednjim poduzećima omogućiti pristup novim fondovima, odnosno linijama za kreditiranje iz kojih će biti potaknuto produktivno zapošljavanje.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top