skip to Main Content

Aerodrom Tuzla

 

Avion s prvim količinama namirnica animalnog porijekla poletjet će s Međunarodnog aerodroma Tuzla za Tursku.

Avion Turkish Airlinesa, koji je vršiti kargo prijevoz, već je sletio na tuzlanski aerodrom, a ovo će biti biti prvi kargo let s namirnicama animalnog porijekla za Tursku s Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Ambasador Turske u BiH Cihad Erginay kazao je da je današnji događaj veliki poduhvat za razvoj poljoprivrede i stočarstva u BiH.

Podsjetio je da je ovo treći dio faze izvoza 15.000 tona rashladnog mesa iz BiH za Tursku, koji se implementira već treću godinu.

Premijer TK Bego Gutić ocijenio je da je Međunarodni aerodrom Tuzla šansa za privredni razvoj tog kantona.

– Očekujemo da izvoz mesa iz BiH bude neka vrsta motora u poljoprivredi – izjavio je Gutić.

O uspjehu ovog aerodroma, navodi premijer TK, govori i pokazatelj da je prošle godine imao 260.000 putnika, te je postao ekonomski održiv.

Dodao je da je Federalna vlada namijenila milion i po KM kapitalnih ulaganja u aerodrom, kao i Uprava za indirektno oporezivanje dva miliona za izgradnju nove zgrade.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović istakao je da će večeras biti izvezeno 63 tone mesa, a do kraja novembra je predviđeno 5.700 tona u 90 operacija, dodavši da se nada da će se ovaj aerodrom etablirati kao lider u kargo saobraćaju BiH.

 

Izvor:FENA

Back To Top