skip to Main Content
Hpm Naslovna 2014

 

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda otvorio je u petak u Stocu jedanaesto izdanje manifestacije “Hercegovački plodovi Mediterana” na kojoj sudjeluje 120 izlagača iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Zahvalivši svim nazočnim i izlagačima, Bevanda je kazao kako mu ogromno zadovoljstvo predstavlja činjenica što Sajam svake godine prerasta u sve važniju i značajniju manifestaciju.

– U fokusu su izlagači, vrijedni ljudi koji pokazuju da se može živjeti od svoga rada – ustvrdio je ministar Bevanda, naglasivši pritom kako je svaka podrška institucija Sajmu i izlagačima veoma važna i korisna.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović istaknuo je kako Vlada HNŽ-a i njegovo ministarstvo uvelike podržavaju i pomažu ovakve i slične manifestacije, ne samo u Stocu, već i ostalim općinama Županije.

Najavio je i nove projekte u maslinarstvu, a prvi od njih trebao bi biti realiziran u suradnji s jednim od najvećih svjetskih proizvođača maslina, španjolskom tvrtkom “Agro Sevilla”.

Naime, već slijedeći mjesec bit će potpisan sporazum s tom tvrtkom koji će se odnositi na njihovu stručnu suradnju s mostarskim fakultetima, što bi po, ministrovim riječima, trebao biti prvi korak u razvoju maslinarstva u Hercegovini.

Po riječima načelnika općine Stolac Stjepana Boškovića, osnovni je cilj Sajma pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji znaju napraviti gotovi proizvod i prodati ga na tržištu.

Istovremeno, voditelj Sajma Zoran Raič naglašava kako je fokus sajma na šipku, smokvi i maslini, no i na medu, vinu, smilju i njihovim prerađevinama.

Ocijenio je kako manifestacija predstavlja krunu uloženog cjelogodišnjeg rada i truda proizvođača prezentirajući i promovirajući njihove plodove i prerađevine.

Otvaranju sajma prethodilo je potpisivanje sporazuma o suradnji i prijateljstvu općina Stolac i Velika (Republika Hrvatska).

Cilj je sporazuma uspostavljanje trajnih prijateljskih odnosa i unapređivanje postojeće gospodarske, znanstvene, kulturno-obrazovne, športske, turističke i drugih oblika suradnje, s tim da je poseban naglasak stavljen na razmjenu kulturnih dobara i događanja, te na zajedničko stvaranje i djelovanje koje će obogaćivati kulturni život dvaju općina.

Novinarima je načelnik Velike Vlado Boban kazao kako sličan sajam postoji i u njegovoj općini, izrazivši nadu da će popisivanje sporazuma intenzivirati suradnju dvaju sajmova.

Pored uobičajenih vrhunskih i kvalitetnih plodova, posjetitelji će tijekom dvodnevne manifestacije, koja se zatvara sutra, 1. listopada, imati priliku uživati i u raskošnoj paleti aromatičnog i ljekovitog bilja. Inače, posebno mjesto unutar sajamskog programa ima smilje, koje je zauzelo primat vodeće biljke u Hercegovini.

Ovogodišnji Sajam, koji su održava u organizaciji općine Stolac i Javne ustanove Radimlja, prati i niz stručnih radionica o smilju, maslinama, ljekovitom bilju.

Pokrovitelji ovogodišnjeg sajma “Hercegovački plodovi Mediterana” su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Back To Top