skip to Main Content
Rudnik Soli Tuzla

 

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i direktor Rudnika soli Tuzla Anis Šaldić pustili su  zvanično u promet dvije nove bušotine za eksploataciju slanice, te rekonstruisani dio slanovoda.

Ukupna vrijednost investicije, koju je samostalno iznio Rudnik soli Tuzla, iznosi 1,8 miliona KM. Ovim projektima osim dodatnih kapaciteta u proizvodnji slanice doprinosi se bezbjednosti prilikom transporta slane vode prema krajnjim potrošačima.

-Ranije smo imali cjevovod od betonsko-azbestnih cijevi koje su pucale, nanosile nam štetu i doprinosile nesigurnosti transporta slanice. Iz tih razloga smo uradili rekonstrukciju, a projekt je realiziran iz vlastitih izvora u iznosu od 220.000 KM. Također, pustili smo u proizvodnju dvije bušotine što je blizu 80 posto godišnjih potreba Rudnika soli – kazao je vršitelj dužnosti direktora Rudnika soli Tuzla Anis Šaldić.

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić ističe da je puštanjem u promet rekonstruisanog dijela slanovoda osigurana izvjesna budućnost proizvodnje u kompaniji Sisecam Soda Lukavac, a time i siguran posao za 700 radnika ove fabrike i 200 radnika Rudnika.

-Ovo je ujedno odgovor onima koji nas ovih dana kritiziraju kako ne vodimo dovoljno računa i ne brinemo dovoljno o Rudniku soli. Vlada TK, a evo i novi menadžment rudnika koji je postavljen, pokazuje da je na prvom mjestu prioriteta reinvestiranje i stvaranje novih uslova i kapaciteta rudnika za svoje potrošače, što je za razliku od onih koji su tužili Rudnik soli i svojim tužbenim zahtjevom koji je iznosio peko 205 miliona KM pokušali na taj način da ga zatvore. Vrhovni sud FBiH je prije mjesec dana stavio tačku na taj predmet – poručio je Gutić i dodao da su time potvrđeni svi raniji stavovi i opredjeljenja Vlade Tuzlanskog kantona.

Prema riječima ministra industrije, energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića, projekt rekonstrukcije dijela slanovoda predstavlja jedan od dokaza da tuzlanski Rudnik soli ima uspješnu finansijsku konsolidaciju.

-Vlada TK je početkom 2015. donijela odluku o finansijskoj konsolidaciji Rudnika soli, a danas vidimo da je ovo jedno privredno društvo koje investira u širenje svojih kapaciteta. Ovaj sonovod će povećati kapacitet deset posto, odnosno dostavu slanice u kompaniju Sisecam Soda Lukavac, čime ova kompanije može bolje i uspješnije poslovati – kazao je Mićanović.

On je dodao da investicije u rekonstrukciju dijela slanovoda i otvaranje nove dvije bušotine pokazuju da ovaj rudnik ima određen privredni zamah koji u finansijskoj konsolidaciji daje izuzetno dobre efekte.

-Ovo je jedan od rijetkih veoma dobrih primjera finansijske konsolidacije na području Bosne i Hercegovine – ocijenio je Mićanović, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

 

Izvor: FENA

Back To Top