skip to Main Content

Svilaja 8

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić prisustvovao je juče svečanom otvaranju početka radova na međudržavnom mostu na rijeci Savi kod Svilaja.

svilaja 7

U obraćanju prisutnima na svečanoj ceremoniji otvaranja radova predsjedavajući Zvizdić je istakao da ovaj infrastrukturni projekat simbolično predstavlja jasno definirane prioritete Vijeća ministara BiH da saradnju sa susjedima podigne na viši nivo, obogati je kako bi se kroz to kreirala perspektivna budućnost čitavog regiona Jugoistočne Evrope, kao i Evropske unije kojoj težimo i kojoj se ubrzano pridružujemo.

Kamen temeljac, čime je ozvaničen početak radova, položili su ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministar pomorstva, prometa i infrastukture RH Oleg Butković.

Most kod Svilaja ukupne dužine 640 metara i širine 29 metara, sa po tri predviđene trake za svaki smjer, veliki je infrastrukturni projekat na Koridoru 5C kojim će se povezati autocesta sa bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save. Ukupna vrijednost projekta je 22.308.000 eura (bez PDV-a), a predviđeni rok izgradnje je dvije godine. Izvođači radova su Poslovna udruga Viadukt d.d. Zagreb i kompanija Hering d.d. Široki Brijeg.

 

Back To Top