skip to Main Content

Bosna i Hercegovina može do kraja godine postati punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), potvrdio je za “Dnevni avaz” direktor Odjela za pristupanje WTO-u Chiedu Osakwe nakon dvodnevne posjete BiH.

On je istakao da bi ulazak BiH u jednu od vodećih svjetskih organizacija imao velike koristi za razvoj ekonomije i dolazak stranih investitora.

Osakwe je mišljenja da su predstavnici vlasti u BiH pokazali da razumiju koji je značaj pridruživanja države WTO-u.

– Članstvom u WTO-u poslala bi se snažna poruka međunarodnoj zajednici da je BiH opredijeljena za tržišnu ekonomiju, da je BiH mjesto koje ima dobru i transparentnu vladu, kao i vladavinu zakona. To će rezultirati poboljšanjem poslovnog okruženja i bit će signal međunarodnoj zajednica da je BiH otvorena za poslovanje i ulaganje – naglasio je Osakwe.

Dodao je da su tokom razgovora predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pokazali zavidno poznavanje problematike, kao i liderske sposobnosti.

– Zato mi odlazimo uvjereni da će BiH u skorijoj budućnosti postati punopravna članica. Ne mogu vam reći tačan datum ili čak mjesec, ali siguran sam da će taj proces biti završen do kraja ove godine – kazao je Osakwe.

(Izvor: Fena)

Back To Top