skip to Main Content

Visoko Opcina

 

Općina Visoko je kao i prethodnih godina juče, 25. Maja 2016., uposlila pet srednjoškolaca, u okviru projekta “Volontiraj – Kreditiraj” koji realizuje Udruženje “Infohouse” u BiH. Učenici su biti raspoređeni po općinskim službama gdje su se upoznali sa radom općinske administracije.

Cilj projekta „Volontiraj – Kreditiraj“ je da učenici na jedan dan nastavu zamjene danom rada u institucijama i firmama, stvore vlastitu predodžbu o radu, te uspostave kontakt s potencijalnim poslodavcima.

“Volontiraj-kreditiraj” je projekat koji je posvećen srednjoškolcima sa prostora cijele BiH, a implementira ga Udruženje “Infohouse” i Federalno ministarstvo kulture i sporta. Ove godine, kao i prošle, ukupno 25 učenika je imalo priliku da se okuša na nekom radnom mjestu u javnim institucijama i preduzećima Općine Visoko.

Na ovaj način načelnica Općine Visoko mr.sci Amra Babić pruža mogućnost za jačanje kapaciteta mladih kako bi isti bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanja njihovog statusa u društvu.

Neovisno od ovog projekta, Općina Visoko je primila u okviru vlastitog Programa volontiranja 25 volontera pripravnika 4. generacije  učesnika. Program volontiranja uveden je u proljeće 2013. godine, a zajedno sa 4. generacijom volontera bit će ih ukupno 74.

Program je koncipiran tako da svi učesnici prolaze stručno osposobjavanje za samostalni rad na poslovima u općinskim službama, a na kraju dobijaju uvjerenje o uspješno obavljenom volonterskom radu koji se priznaje kao pripravnički staž i radno iskustvo potrebno za zaposlenje na određenim radnim mjestima ili za polaganje stručnih ispita.

“Općina Visoko prva je od 140 općina u BiH koja je pružila priliku mladima za stručno osposobljavanje za samostalni rad. Ponosni smo na naš Program volontiranja. Ovo je jedan od načina kako mi kao Općina možemo pomoći mladim ljudima da steknu neopohodna znanja i vještine na jedan sistemski i organiziran način, bez kojih bi bili zaustavljeni u njihovom profesionalnom razvoju. Na mladima svijet ostaje, i drago nam je da kao Općina možemo i na ovaj način doprinijeti stručnom osposobljavanju mladih”, izjavila je načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Volonteri Općine Visoko od kojih su mnogi diplomirani pravnici, ekonomisti, inžinjeri arhitekture i diplomirani žurnalisti, su kroz volonterski aktivizam usavršili poslovna znanja i vještine. Kroz sudjelovanje u volonterskim aktivnostima Općine Visoko, volonteri doprinose poboljšanju i razvoju života u zajednici, te na taj način stvaraju osjećaj odgovornosti. Oni kroz Program razvijaju cijeli niz vrijednosti, poput tolerancije, zajedništva, zaštite okoline i uspješnije poslovne komunikacije.

Back To Top