skip to Main Content

Općina Tešanj u saradnji sa srednjim školama sa područja Tešnja ove godine organizuje treći Sajam srednjih škola i fakulteta. U prethodne dvije godine, na Sajmu je učestvovalo oko 20 različitih fakulteta iz cijele Bosne i Hercegovine, 10 srednjih i 15 ostalih institucija koje su vezane za obrazovanje. Sajam podržava i Udruženje privrednika, a sve u cilju školovanja kadra u skladu sa stvarnim potrebama privrede.
Sajam srednjih škola i fakulteta je jedan od ciljeva definisanih Strategijom razvoja Općine Tešanj. Osim Sajma, Općina Tešanj već petu godinu realizuje i Javni poziv za najbolje poslovne ideje mladih, koji je za ovu godinu otvoren od 18. januara, kao poseban način podrške mladima da pokrenu vlastiti biznis. Na ovaj način mladi su registrovali 24 poslovna subjekta i zaposlili 46 osoba. Također, u proteklih osam godina Općina je izdvojila oko 2,5 miliona KM za stipendiranje oko 1.500 studenata.
Naš koncept razvoja u mladima, njihovom obrazovanju, njihovim prilikama da pokrenu vlastiti biznis vidi zapravo investiciju za budućnost. Cilj Sajma je razvoj svijesti o važnosti obrazovanja i podsticanje ličnog razvoja pojedinca i društva u cjelini, na putu ka boljem prosperitetu nadolazećih generacija u Bosni i Hercegovini. Želja nam je da mladim ljudima na jednom mjestu pokažemo mogućnosti koje imaju kada je u pitanju izbor daljeg obrazovanja i usavršavanja. Vjerujem da će na ovaj način donijeti kvalitetnije odluke, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.
Sajam srednjih škola i fakulteta održat će se 25. marta sa početkom u 9,00 sati u Sportskoj dvorani u Tešnju. Učenici, njih oko 1.300 sa područja općine Tešanj, ali i susjednih općina, i njihovi roditelji imat će priliku prisustvovati sajamskoj prezentaciji škola i fakulteta sa prostora cijele Bosne i Hercegovine. Na ovaj način želi se omogućiti mladim ljudima, maturantima osnovnih i srednjih škola, lakši izbor srednje škole ili fakulteta.

(Poslovne novine)

Back To Top