skip to Main Content

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove bit će domaćin godišnje opće skupštine EuroGeographicsa, potvrđeno je na sastanku Upravnog odbora ove organizacije u Briselu. Godišnja skupština EuroGeographicsa okupit će rukovodstva  svih nadležnih evropskih kartografskih i katastarskih agencija, kao i predstavnike drugih europskih organizacija koje imaju značajan utjecaj na polju geoinformacija.

Riječ je o organizaciji čija je svrha ubrzati razvoj infrastrukture prostornih podataka u Europi putem suradnje na području geografskih informacija. Njene glavne aktivnosti usmjerene su na zastupanje interesa članova, prijenos znanja, razvoj kapaciteta, stvaranje i implementaciju projekata, te izradu paneuropskih proizvoda na temelju skupova podataka iz nacionalnih agencija za kartografiju, katastar i registraciju nekretnina. EuroGeographics trenutno okuplja 63 katastarske i kartografske agencije iz 43 države.

– Odluka o održavanju godišnje skupštine u Bosni i Hercegovini 2020. godine, osim što je ogromno priznanje, predstavlja i veliku odgovornost za Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove – rekao je ovom prilikom direktor ove uprave Željko Obradović.

– Biti domaćin jednog ovakvog događaja iziskuje ozbiljne pripreme i već vršimo određene aktivnosti. Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je realizacijom vrlo zahtjevnih projekata  i  svojim rezultatima prepoznata i izvan granica Bosne i Hercegovine. Osim odlične suradnje sa Svjetskom bankom kroz implementaciju Projekta registracije nekretnina (RERP), uspješno surađujemo sa švedskim i norveškim agencijama za mapiranje: kroz CILAP projekt – Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini, te projekt Javne službe za tržište nekretnina i europske integracije – naglasio je Obradović.

Važno je istaknuti da Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove trenutno u svojim kapacitetima posjeduje sve potrebne vještine i znanja za organizaciju godišnje skupštine EuroGeographicsa 2020. u Bosni i Hercegovini u njenom glavnom gradu.

Prije Sarajeva, ova skupština održana je u Beču, sljedeće godine bit će održana u Pragu, a 2019. godine u Londonu.

Osim što je organiziranje jednog ovako bitnog događaja priznanje za Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove, ujedno je i jedinstvena prilika za promociju Bosne i Hercegovine i njenih vrijednosti, saopćeno je iz ove uprave.

 

 

Back To Top