skip to Main Content

Korupcija

 

Korupcija usporava ekonomski rast i uništava povjerenje javnosti u politički sustav BiH i u političare, jedna je od poruka upućenih sa okruglog stola “Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala”, koju je u Vitezu upriličilo Zajedničko povjerenstvo za europske integracije Parlamenta BiH, u suradnji sa Misijom OSCE-a u BiH.

Obraćajući se sudionicima skupa, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Nikola Lovrinović podsjetio je na ocjenu Europske komisije da je korupcija i dalje široko raširena u BiH, unatoč tome što postoji određeni napredak, poput strategije za borbu protiv korupcije i akcijskog plana.

Odgovaraju na pitanja novinara, Lovrinović je rekao da nije kasno za iskorjenjivanje korupcije u BiH.

– Mislim da se ne smijemo predati. Možda neki smatraju da smo izgubili bitku, ali ona tek predstoji. Moramo usvojiti europske standarde u toj oblasti i druge nam nema. Traži se akcija i da radimo svoj posao, jer ako nastavi biti kao do sada, naravno da će biti i teži put do članstva u EU – kazao je Lovrinović.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić naglasio je da je nužno pokrenuti istinski obračun sa korupcijom, a ne praviti poteze koji će samo popraviti statistiku.

– Naprosto ne možemo više u ovakvom ambijentu funkcionirati. Nisam siguran da građani više ijedan dan žele tolerirati ovakvo stanje. Ne mogu sada reći hoće li biti slučajeva, poput slučaja Sanader u Hrvatskoj, ali se moraju početi rješavati krupne korupciijske afere, pogotovo gdje postoji sprega politike i korupcije. Tu su se enormna sredstva građana prelila u razne privatne tajkunske džepove – kazao je Mektić.

Šef Odjela za politiku djelovanja i planirane pri Misiji OESS-a u BiH Joeri Maas kazao je da bh. građani često prijavljuju da su bili izloženi političkoj korupciji, naglašavajući da je međunarodna zajednica zabrinuta ovom situacijom.

Kako je rekao, BiH ima stretegiju i akcijski plan za brobu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali je vrijeme da se donesu političke odluke i krene u konkretnu akciju.

Šef Odjela za vladavinu prava pri Uredu specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) u BiH Richard Wood poručio je, među ostalim, da je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala u samom središtu procesa pristupanja u EU, te da su, u tom smislu, poglavlja 23 i 24 najsloženija, jer se otvaraju prije drugih poglavlja, a zatvaraju posljednja.

Iz Direkcije za europske integracije (DEI) BiH istaknuli su da istraživanja pokazuju kako 76 posto građana podržava europske integracije BiH, ali i da najveći broj njih smatra da su ključne reforme u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, i to ne samo radi članstva u EU, nego radi dobrobiti države.

Na okruglom stolu u Vitezu sudjelovali su predstavnici svih razina vlasti, pravosudnih institucija i međunardne zajednice, a radi se o trećem skupu o obvezama i izazovima u procesu europskih integracija, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top