skip to Main Content

Saša Dalipagić

 

U Sarajevu je juče održan sastanak zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH Saše Dalipagića i zamjenice ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravke Bušić.

Neke od tema sastanka su bile aktualnosti koje se odnose na pitanja bilateralne suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske iz područja prometne infrastrukture, nastup izaslanstva Bosne i Hercegovine na Samitu zemalja zapadnog Balkana u Parizu u okviru Berlinskog procesa, kao i aktualnosti u pogledu strategije prometa u Bosni i Hercegovini, te pitanja u vezi javnog radiotelevizijskog sustava u Bosni i Hercegovini.

Dalipagić je naglasio veliki značaj dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, obzirom na činjenicu da BiH s Republikom Hrvatskom ima najdužu granicu od svih susjednih država. Republika Hrvatska će, kao članica Europske unije, biti važan faktor u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Uniji.

Zamjenik Dalipagić je informirao zamjenicu Bušić o postignutom napretku u ispunjavanju zaključaka donesenih na bilateralnom sastanku održanom 19. travnja 2016. godine u Sarajevu, između predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i predstavnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Procedura oko davanja suglasnosti na izmijenjeni projekt međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja u Bosni i Hercegovini je okončana. Pribavljene su sve potrebite suglasnosti, pripremljen je Nacrt ugovora o izgradnji mosta te bi se isti, nakon provjere usklađenosti sa zakonskim propisima i uvjetima natječaja, trebao uputiti Pravobraniteljstvu BiH na mišljenje, a nakon čega bi uslijedilo potpisivanje ugovora.

Razgovaralo se i o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške, te je zamjenica Bušić izvijestila kako je Studija utjecaja na okoliš u Republici Hrvatskoj završena i kako je ista proslijeđena Bosni i Hercegovini na nadležno postupanje. Potvrđen je stav kako se radi o zajedničkom interesu za što skoriju realizaciju ovih projekata.

Vezano za projekt izgradnje mosta kopno-Pelješac, Dalipagić je još jednom naglasio kako je bitno da se ovo pitanje rješava na razini struke a ne politike. Potrebno je ispoštovati sve međunarodne standarde i propise kako bi Bosna i Hercegovina imala mogućnost neškodljivog prolaza otvorenom moru. Zamjenica Bušić je istaknula da se radi o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u Republici Hrvatskoj, a njegova vrijednost je procijenjena na 426 milijuna eura. Republika Hrvatska jako ozbiljno pristupa cjelokupnom procesu i ispoštovati će se svi standardi, a Bosna i Hercegovina će imati osiguran neškodljiv prolaz.

Zamjenik Dalipagić i zamjenica Bušić su potvrdili zajednički interes Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske oko revitalizacije „Unske pruge“.

Back To Top