skip to Main Content

Dav

Ministar razvoja i poduzetništva Osman Puškar i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović održali su u četvrtak, 10. augusta 2017. godine sastanak sa predstavnicima Obrtničke komore Tuzlanskog kantona i Obrtničke komore Federacije BiH. Tokom sastanka razgovarano je o stanju obrta na području Tuzlanskog kantona, te aktivnostima i programima ovih institucija na polju razvoja obrtništva. Sastanku su ovom prilikom pored ministara prisustvovali predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH Željko Babić, VD predsjednik Obrtničke komore Tuzlanskog kantona Nedžad Nuhanović i pomoćnica ministra za poduzetništvo i obrt Nisveta Osmić.

Ovom prilikom je konstatovano da je već duži niz godina prisutan problem nedostatka adekvatne i ažurirane baze podataka obrtnika sa područja Tuzlanskog kantona, te je dogovoreno upućivanje zajedničke inicijative prema relevantnim institucijama, prije svega Poreskoj upravi FBiH – Kantonalnom uredu u Tuzli, u cilju iznalaženja mogućnosti kreiranja funkcionalnog registra obrtnika Tuzlanskog kantona.

Prezentirane su započete aktivnosti Ministarstva na unapređenju poduzetničke infrastrukture, naročito po pitanju zakonskog okvira, budući da ne postoji pravna legislativa na području Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, koja reguliše ovu oblast. U okviru ove tematike su dogovorene i zajedničke aktivnosti po pitanju iniciranja uspostave klastera, u kojoj će pored Ministarstva i Obrtničke komore TK biti uključeni i drugi predstavnici poduzetničke infrastrukture.

Na sastanku je takođe diskutovano na temu obrazovanja za obrtništvo, te je konstatovano da je u školskoj 2015/2016. godini zabilježen pad broja učenika koji su završili srednje stručne škole za zanimanja III stepena, dok je sa druge strane u školskoj 2016/2017. godini došlo do povećanja broja upisanih učenika u stručne škole za zanimanja III stepena. Iako se, u skladu sa potrebama tržišta rada nastoje uvesti i novi smjerovi obrazovanja za stručna zanimanja, i dalje na području Tuzlanskog kantona postoji značajan broj zanimanja za koje ne postoji mogućnost školovanja u redovnom sistemu obrazovanja, posebno zanimanja navedenih u Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih obrta. Primjetan je određeni porast interesa učenika za stručna zanimanja III stepena, ali je i dalje u narednom periodu potrebno raditi na jačanju promocije obrtničkih zanimanja i usklađivanja upisne politike u skladu sa potrebama tržišta rada, a u saradnji sa Obrtničkom komorom i Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Ministar Puškar je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva razvoja i poduzetništva sa Obrtničkom komorom Tuzlanskog kantona, te je dogovoren nastavak saradnje kroz zajedničke posjete jedinicama lokalne samouprave Tuzlanskog kantona, animiranje obrtnika za učešće na seminarima koje organizuje Ministarstvo, te organiziranje sajamskih i drugih aktivnosti u cilju razvoja obrtništva kao značajnog aspekta privrede Tuzlanskog kantona.

Back To Top