skip to Main Content

Vlada Kantona Sarajevo02032015

 

Odluka o pozitivnoj, bolničkoj i magistralnoj listi lijekova razmatrat će se na sljedećoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo koja će biti održana u četvrtak, najavljeno je na jučerašnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministrice zdravstva Zilhe Ademaj s predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i javnih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo te članovima Komisije za izradu liste lijekova.

U cilju izrade i donošenja što kvalitetnije liste lijekova i kao i njene bolje implementacije, predstavnici ustanova su upoznati s predloženim listama, indikacionim područjima za primjenu lijekova te kontrolom propisivanja recepata koju će provoditi ZZO KS.

Ministrica Ademaj je na početku sastanka naglasila da je tokom implementacije prošlogodišnje liste lijekova potrošeno oko 80 miliona KM iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja, te da se ove godine ima za cilj napraviti određena ušteda koja ne smije ići na uštrb građana KS.

– Mi ne tražimo nikakvu uštedu na račun pacijenata, ali je očigledno da je došlo do značajnog povećanja potrošnje određenih grupa lijekova. Tako je, na primjer, najveća potrošnja evidentirana u lijekovima za liječenje dijabetesa a da se pri tome nije povećao broj oboljelih od ove bolesti u KS – naglasio je ovom prilikom premijer Konaković.

Prema njegovim riječima, sva prekoračenja i eventualne neregularnosti u propisivanju lijekova ozbiljno ugrožavaju zdravstveni sistem KS, te je zatražio da se ovakav trend jednom i za sva vremena zaustavi, saopćeno je iz pres službe Vlade KS.

Back To Top