skip to Main Content

4T9o4qjTE

 

Radi efikasnije primjene novog Zakona o stečaju u Republici Srpskoj, krajem marta započela je serija obuka za stečajne upravnike i sudije. Najviše pažnje na obukama posvećeno je postupku restrukturiranja, prethodnim  postupcima i otvaranju stečajnog postupka, pravnim posljedicama otvaranja stečajnog postupka te potraživanja povjerilaca.

-Novim Zakonom o stečaju odvojen je postupak restrukturiranja koji se vodi prije stečaja. Ovaj postupak je dobrovoljan i može ga pokrenuti samo stečajni dužnik. Ukoliko se postupak ne pokrene u roku, moguće je prekršajno odgovarati. Predstečajni postupak se sprovodi u svrhu nastavka poslovanja i očuvanja radnih mjesta – istakao je Nedeljko Milijević stečajni sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

Ramo Ljevaković, sudija Osnovnog suda u Zenici obradio je temu pravne posljedice stečajnog postupka i značaj ovog instituta za uspjeh stečaja kroz uporednu analizu ovog zakona u RS i FBiH. Učesnici i predavači obuka misljenja su da je neophodno organizovanje seminara na ovu temu sa praktičnim primjerima. Takođe su naglasili i neophodno prisustvo predstavnika Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove kako bi se suočila mišljenja i našla rješenja za goruća pitanja iz oblasti stečaja, a koja se odnose na trajanje postupka i namirenje sudionika u postupku.

Obuke namjenjene stečajnim sudijama u upravnicima u RS dio su aktivnosti projekta Rješavanja pitanja dugova i prestanak poslovanja, kojeg implementira Grupacija Svjetske banke uz podršku Vlade Švicarske.

 

Back To Top